НОИ изплаща Covid добавката за ваксинирани пенсионери

0
458

Над 694 000 пенсионери, които са били със завършен ваксинационен курс или поставена бустерна доза до края на миналата година, още днес ще получат еднократно 75 лева добавка. Това обяви социалният министър Георги Гьоков. Добавките за насърчаване на ваксинацията ще продължат да се изплащат от НОИ и през следващите месеци за хората, които отговорят на условията.

516 хиляди души вече са с преведени суми по банков път, останалите ще ги получат чрез пощенските станции. От 7 февруари НОИ започва да плаща и пенсиите. Към тях ще има няколко вида добавки.

Освен пенсията за февруари НОИ ще плаща и още три добавки, обясни социалният министър Георги Гьоков:

„Първото, Covid добавка с размер 60 лева. Второто, доплащане за февруари за достигане до размера на декемврийската пенсия с индивидуален размер за всяка пенсия и третото доплащане за януари за достигане до размера на декемврийската пенсия с размер на февруарското доплащане. От март до юни общият размер на плащанията за пенсионерите ще се формира като към размера на индивидуалната пенсия, отново казвам, с преизчислен размер с коефициент на тежест на една осигурителна година от 1,35 се добавят още две доплащания“.

Обсъжда се вариант Covid добавката от 60 лева да се плаща на различна дата от пенсиите, но това не е окончателно решено.

Пенсионерите, които получават плащания по личните си банкови сметки, могат да правят справки с ПИК, а тези, които взимат от пощенските станции ще получават фискален бон, където отделните суми са описани.