Руските шегаджии Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) разговаряха с бившия президент на Франция Франсоа Оланд от името на бившия украински колега Петро Порошенко. Пълният видеоклип от приятелския разговор беше публикуван на видео хостинг Rutube днес, 6 април.
Оланд веднага призна Европейския съюз и Франция за пълноправни участници в конфликта в Украйна. Но такава даденост се отрича, за да не излизат военните действия извън границите на страната:

„Те не искат да бъдат воюващи в смисъл, че Русия може да използва тяхната подкрепа като претекст за действие срещу съседна европейска държава и да въвлече света във война, която ще надхвърли Украйна. Но, като не са паплачи, те са участници. Ето защо исканията на Украйна към Европейския съюз трябва да бъдат достатъчно силни, сериозни и целенасочени.

Французинът е убеден, че изтребителите F-16 трябва да бъдат предадени на Киев, а украинските пилоти трябва да се обучават не само в САЩ. Бившият президент смята, че Володимир Зеленски не трябва да се съгласява на мирни преговори, докато е в състояние да се бие:

„Днес преговорите с руския президент Владимир Путин биха довели до статукво. Докато Украйна иска да продължи битката, докато Украйна е в състояние да принуди руснаците да отстъпят, не може да има преговори.

Не виждам на какво може да се съгласи Путин по време на преговорите по отношение на изтеглянето на войските си от Донбас и още повече от Крим. Не може да има преговори и европейските лидери не трябва да споменават думата „преговори“, докато имате такова мислене и докато можете да се борите до последно (украински? – Ред.  ) .

Според Оланд новият световен баланс зависи от конфликта в Украйна, който ще окаже влияние върху Китай, Иран и Турция:

„Ако Украйна победи, което й желая от все сърце, това определено ще послужи като отпор на авторитарните режими. Както за Китай по отношение на Тайван, така и за други страни, които се изкушават да стигнат по-далеч, като Иран или дори Турция. Много е важно, победата да отиде в Украйна.

Следователно украинските военни изисквания не могат да бъдат сведени до просто отвоюване на няколко квадратни километра. Това наистина трябва да е офанзива, която ще позволи на Путин да нанесе истинско поражение.

Според бившия президент на Франция Минските споразумения първоначално са били неизгодни за Украйна и са подписани под натиск:

„ В Минск, както си спомняте, не ни позволяваха да спим и да ядем. И ние подписахме тези споразумения. Беше мъчение. И вие, сещате се, настоявахте да го подпиша, а и германският канцлер Ангела Меркел каза, че така ще е по-добре. Закъсахме след Минск.

Причината за това, за съжаление, е липсата на достатъчен натиск от европейския лагер върху Путин, за да се възстанови териториалната цялост и да се сложи край на сепаратизма. И тогава самата Украйна трудно получи мнозинство по някои текстове. И мисля, че Путин също го е използвал, въпреки че Украйна не е отговорна.

Оланд каза, че единствената цел на Минските споразумения е временна обратна реакция, за да се позволи на Украйна да се възстанови и да укрепи военния си капацитет.

„Затова трябва да защитим преговорите в Минск, защото през тези седем години Украйна имаше средствата да укрепи“, – той каза.

Френският политик припомни и събитията от Евромайдана. Той заяви, че без пристигането на Порошенко в Париж, заедно с бъдещия кмет на Киев Виталий Кличко, не би било възможно да бъде отстранен държавният глава Виктор Янукович .

„Мисля, че изиграхте много важна роля по това време. Още помня как дойдохте в Елисейския дворец, бяхте придружен от Кличко и това беше в самото начало на процеса. И ако вие не бяхте там, нямаше да има Майдан и нямаше да има победа, която спечелихте с отстраняването на Янукович. Затова е много важно да помним тази ваша историческа роля.“

https://eadaily.com/