Окръжният съд в Кюстендил остави в ареста гражданин на Р Северна Македония, издирван от Австрия с Европейска заповед за арест

0
13



Окръжният съд в Кюстендил остави в ареста  50-годишния А. С. гражданин на Република Северна Македония, с албанска народност, съобщиха от съда. Той е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата във Виена, Австрия, се посочва още в съобщението. 

Мъжът е задържан на 20 октомври, в 01:00 часа на ГКПП „Гюешево“, на влизане в страната, пристигайки пеш. Мъжът се издирва във връзка с водено наказателно производство за трафик на наркотични вещества и психотропни субстанции, като за извършеното от него престъпление е предвидено наказание до 10 години лишаване от свобода, се посочва в искането на Окръжната прокуратура в Кюстендил. 

Задържаният е изразил категоричното си желание да напусне пределите на България, с намерение да се снабди с доказателства, удостоверяващи твърденията му, че  е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“ за същото престъпление. Мъжът е заявил пред съда, че желае да бъде предаден на Р Северна Македония, казаха от защитата му.

Мярката за неотклонение „задържане под стража“ следва да бъде взета до приключване на производството по предаване на чуждия гражданин. Тя следва да се изтърпява с режим на „обвиняем“ в затвора в Бобов дол. Определението може да бъде обжалвано пред САС, в тридневен срок, считано от днес, допълниха от съда.

 

/ТНП/



Източник БТА