ОКРЪЖНИЯТ СЪД В ДОБРИЧ ОСТАВИ В АРЕСТА ОБВИНЕН ЗА ХУЛИГАНСТВО НА ПЪТЯ И ОЩЕ 4 ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

0
761

 

 

Обвинен за хулиганство при управление на МПС и още 4 престъпления ще остане в ареста, след като състав на Окръжния съд в Добрич потвърди определение на Районния съд, с което е оставено без уважение искането на задържания за изменение на взетата спрямо него най-тежка мярка за процесуална принуда.

Първоначалната мярка задържане под стража е наложена на 37-годишния И.А. във връзка с привличането му като обвиняем по досъдебно производство за хулиганство при управление на МПС. От данните по делото става ясно, че той вече е обвинен за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост, и още 4 престъпления – принуда, незаконно притежаване на оръжие, повреждане на автомобил и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

И.А. е привлечен като обвиняем за това, че на 21 август 2020г., по пътя  Добрич – Варна, на около 1км преди комплекс „Пети километър“, при управление на лек автомобил в посока Варна, е възпроизвел изстрели със сигнално-газов пистолет, преработен в огнестрелно оръжие, и изблъскал извън платното за движение друг лек автомобил, след което принудил водача да излезе от колата, нанесъл му удари и му причинил лека телесна повреда. Задържаният е обвинен и за това, че е държал огнестрелно оръжие, без да е имал надлежно разрешение. Според повдигнатото обвинение И.А. противозаконно е повредил и колата, управлявана от пострадалия.

Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, намери за правилен и обоснован извода на Районен съд – Добрич, че към настоящия момент не са възникнали нови обстоятелства, които да налагат изменение на първоначално взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Продължава да е налице обосновано подозрение за съпричастност на задържания към предявените му обвинения, посочва Окръжният съд и отбелязва, че част от повдигнатите обвинения са за тежки престъпления, поради което не е отпаднала и реалната опасност той да се укрие с цел избягване на евентуална бъдеща наказателна репресия. Съдебният състав прецени, че е налице и реална опасност от извършване на други престъпления, тъй като деянията, за които му е предявено обвинение са евентуално извършени в изпитателния срок по предходно негово осъждане.

Определението на Окръжен съд – Добрич е окончателно.