Окръжният съд в Добрич допусна предаване на български гражданин на властите в Полша

0
463

Окръжният съд в Добрич допусна предаване на български гражданин на компетентните власти в Полша в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд в гр. Ополе. С нея е поискано задържане и предаване на Е.С., за да бъде разследван за деяния, квалифицирани като престъпление срещу обществения ред и престъпление против половата свобода и добрите нрави.

Е.С. е заподозрян за това, че в периода от ноември 2012г. до ноември 2018г., в гр. Ополе, съвместно и в заговор с други заподозрени, при разпределение на ролите, е извличал материална облага от въвличане в проституция на други лица, като от това си е осигурил постоянен източник на доходи.

В хода на производството пред Окръжен съд – Добрич Е.С. декларира писмено съгласието си за незабавно предаване на полските съдебни власти. Той заяви, че не се отказва от принципа на особеността, с което запазва правото си да не бъде разследван и съден, както и да не изтърпява наказание за престъпление, различно от това, за което е издадена ЕЗА.

Полските съдебни власти са предоставили гаранции, че в случай на осъждане, българският гражданин ще бъде върнат в България, за да изтърпи евентуално наложено му наказание лишаване от свобода.

Съдебният състав допусна предаването на мъжа, след като установи, че Европейската заповед за арест отговаря на всички законови изисквания и не е налице нито едно от основанията за отказ от изпълнение.

Решението на Окръжния съд е окончателно.