Окръжният съд в Добрич даде ход на дело за причиняване на смърт и телесни повреди при управление на МПС

0
277
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Окръжния съд в Добрич проведе разпоредително заседание по дело за причиняване на смърт и телесни повреди при управление на МПС. Съдебното производството е образувано по обвинителен акт срещу И. И., на когото е повдигнато обвинение за това, че на 6 май 2021 г., в гр.Добрич, на кръстовището между бул. „Русия” с ул. „Христо Ботев”, при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 3-годишно дете, настъпила на 13 май 2021 година, и средни телесни повреди на неговата майка и сестра.

Според посоченото в обвинителния акт подсъдимият, управлявайки автомобил със скорост около 71 км/ч вместо с разрешената от закона скорост 50 км/ч и навлизайки в кръстовището на излъчван червен сигнал на светофарната уредба, пресякъл траекторията на движение на завиващия наляво в посока към ул.„Христо Ботев” автомобил, в който пътувало семейството на пострадалите. Според обвинението, осъществявайки описаното, подсъдимият е нарушил разпоредбите на чл.6 т.1 и чл.21, ал.1 от Закона за движението по пътищата и разпоредбата на чл.31, ал.7 т.1 от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата. Вследствие на тези нарушения се е стигнало до настъпване на пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на едно лице и са били причинени средни телесни повреди на две лица.

В обвинителния акт е посочено, че след възникването на катастрофата на помощ се притекли водачи на автомобили, както и живущи в близост до местопроизшествието. Подсъдимият се обадил на телефон 112 и съобщил за произшествието. Не след дълго пристигнали екипи на пожарната и полицията, а също и два медицински екипа на „Бърза помощ”. Пострадалите били отведени в МБАЛ гр.Добрич, където и тримата били хоспитализирани и било предприето лечението им. Въпреки оказаната му медицинска помощ, на 13 май 2021 г. 3-годишното дете починало. Майката и по-голямото й дете, на които вследствие на произшествието били причинени съответно три и една средна телесна повреда, след проведено лечение са били изписани от болничното заведение.

Делото ще премине по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. Следващото съдебно заседание е насрочено за 26 октомври 2023г., от 9.00 часа. Съдът определи още две дати за заседания – на 9 и 23 ноември 2023 година, също от 9 часа.