Окръжната прокуратура в Добрич дава на съд 29-годишен за причиняване на смърт на млада жена в условията на домашно насилие

0
928

Окръжната прокуратура в Добрич предава на съд 29-годишния А.Г., обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда на млада жена от Добрич, с която живеел на семейни начала, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна. За престъплението Наказателният кодекс предвижда затвор от две до осем години.

А.Г. и жертвата, която е негова съседка, се запознават в началото на 2019 година и заживяват на семейни начала в дома му през март. Не след дълго нейни близки започват да наблюдават промени в поведението ѝ и следи от физическо насилие, но тя отрича да има проблеми.

През лятото на 2020 г. младата жена изглежда значително отслабнала, дори немощна, и винаги носи дрехи с дълъг ръкав, гласи съобщението. Често се виждат синини по тялото ѝ, за които тя дава различни обяснения. През юли баба ѝ подава сигнал в Областната дирекция на МВР в Добрич, но пред служителите на реда жертвата обяснява, че обича А.Г., и отрича да е жертва на насилие.

На 6 август същата година А.Г. подава сигнал на телефон 112, че приятелката му не се чувства добре и след няколко изпити приспивателни медикамента не се събужда. На място екип на Центъра за спешна медицинска помощ установява, че жената е починала. Уведомени са органите на реда.

От назначената съдебномедицинска експертиза става ясно, че причина за смъртта е коремна травма, довела до временно опасно за живота разстройство на здравето. По тялото на жертвата са установени множество травми, получени от удари с ръце или предмети в различни периоди преди леталния изход.

Обясненията на обвиняемия за произхода на нараняванията са опровергани от заключенията на вещи лица. Събраните по време на разследването доказателства категорично сочат, че А. Г. е причинил по непредпазливост смъртта на младата жена, нанасяйки ѝ умишлено средна телесна повреда, пише в съобщението.

Мъжът е осъждан, допълни за БТА говорителят на Апелативна прокуратура Ивана Милева. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд. Жертвата е била на 20-годишна възраст.

БТА