Лаура Кьовеши бе одобрена вчера от Съвета на ЕС за европейски главен прокурор. Новината съобщиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент.

Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. По неговите думи е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент, предава БТА.

Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската антикорупционна прокуратура. Около личността й непрекъснато има напрежение в родината.

Европейският парламент вече определи избора си за Кьовеши. С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.

Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от 7 години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

 

================

 

Родена е в гр.Сфънту Георге, Румъния на 15 май 1973 г. Дъщеря е напрокуророткариератаповреметонаСоциалистическарепубликаРумъния.Завършвасреднообразование в Медиаш, следва в периода 1991 – 1995 г. и завършваЮридическияфакултетнаУниверситетаБабеш-Бойяи) в Клуж-Напока. Състезателка е в младежкиябаскетболенотборнаРумъния, с който печели в Тимишоараевропейскатавицешампионскатитлапрез 1989 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. е на длъжност прокурор в Сибиу, а от 2 октомври 2006 г. е в Националната дирекция за борба с корупцията. Европеец на 2016 година. Владее английски и унгарскиезик.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST