Ние купуваме по-скъпите и, според данните досега, по-неефективните, но западни. Който оцелее, ще може да сравнява другата есен, когато се броят пилците

Ефективността на руската ваксина “Спутник V” превишава 95 процента 42 дена след поставянето на първата инжекция, а цената на международния пазар ще е под 10 щатски долара за доза или 20 долара за необходимите две дози, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Руският фонд за преки инвестиции, който финансира ваксината, публикува съобщение за цената и ефикасността й в Туитър.

“По този начин “Спутник V” ще бъде два и повече пъти по-евтина от чуждестранните ваксини на основа на технологията мРНК с аналогични показатели за ефективност” заявиха от фонда, пише dnes.dir.bg.

За руските граждани ваксинацията със “Спутник V” ще бъде безплатна. Употребата й ще започне януари догодина.

Ваксината “Спутник V” има лиофилизирана форма, която се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса Целзий.

Ваксината на американската корпорация “Модърна” струва 25-37 долара за доза, а на концерна “Пфайзер” – около 19,5 долара за доза. “АстраЗенека” обяви намерение да продава ваксината си на нетърговска цена около 3 долара по време на пандемията.

“Модърна” обяви ефективност на ваксината над 94 процента, а “Пфайзер” – 95 процента.

В третата фаза на изпитанията на ваксината в Русия участват 40 хиляди доброволци. Непредвидени нежелани реакции не са наблюдавани. Част от доброволците получават болки на мястото на ваксинация, имат грипоподобни симптоми, повишена температура, слабост, главоболие.

Трета фаза клинични изпитания на ваксината “Спутник V” се провеждат също в Беларус, Венецуела, ОАЕ, Индия и други държави.

Европейската комисия ще одобри утре сключването на договор с производителя на ваксина срещу Ковид-19 “Модърна”. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Отново без да посочва цената за доставка на ваксината, тя добави, че предварителното споразумение предвижда доставка на до 160 милиона дози. Фон дер Лайен уточни, че това ще бъде шестото подобно споразумение на ЕС с производител на една от най-обещаващите ваксини досега.

Когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна, доставките ще започнат едновременно за всички страни от ЕС, пожелали това, и при еднакви условия, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен допълни, че мерките срещу разпространението на новата болест може да помогнат, но трайното решение са ваксините.

Вчера Европейската агенция по лекарствата съобщи, че може да одобри първите ваксини срещу коронавируса по-късно тази година или началото на следващата, след като провери най-обещаващите кандидати.

Базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата се опитва да ускори разрешенията за прилагане на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, и Oxford University-AstraZeneca. Pfizer-BioNTech вече изпратиха данните на европейската агенция, след като обявиха, че клиничните изпитания показват, че експерименталната ваксина е с 95% ефективност. От Moderna съобщиха, че тяхната ваксина е показала 94,5% ефективност, а тази на Oxford University-AstraZeneca – 70%. marica.bg