ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И ПРЕВАНТИВНО ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ КАТАСТРОФИ

0
716

 

 

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

Всяка година вследствие  на пътнотранспортни произшествия загиват и биват тежко наранявани и трайно инвалидизирани деца, младежи и пълнолетни.

Част от катастрофите са в следствие употреба на алкохол и наркотични вещества и много от тези катастрофи са били предотвратими.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден на размисъл за осъзнаване на необходимостта на ново отношение и култура на поведението на участниците в движението по пътищата, като част от големия проблем – култура на здравословен начин на живот.

Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно информационен център град Добрич,  организира на 13.11.2019 г., в 14.00 часа, в Професионална гимназия по Ветеринарна медицина град Добрич, прожекция на филма “Умирай лесно – втора част” с ученици от ХІ-те  и ХІІ-те класове.

Продуцент и сценарист на 45 мин. филм е Емилия Антова – журналист в БНР-Хоризонт. Това е филм предупреждение за един от най-важните проблеми на деня – насилието и агресията по пътищата, като фактори за рисково наркоманно поведение, както и жестоките последствия от катастрофи с млади хора.