Общински съвет – Добрич взе решение за учредяване на еднолично дружество с ограничена отговорност “Индустриален парк Добрич”. Предложението бе направено от администрацията и разгледано на извънредна сесия, като бе одобрено единодушно от всички присъстващи съветници.

Целта на новото общинско дружество ще бъде да развива зоната на бившето военно поделение в града като бизнес парк. Пред съветниците кметът Йордан Йорданов съобщи, че вече има заявен интерес от добрички фирми за разширяване на производството им в бъдещия индустриален парк. Водил съм разговори и с представители на бизнеса в Турция, които търсят парцели у нас за стартъпи и те са заинтересувани да разгледат зоната в Добрич, когато заработи, добави кметът.

Той уточни, че обособените имоти в парка ще се наемат или продават според интереса на инвеститора. Подробен устройствен план на територията се прави от два месеца и скоро ще бъде готов, като в него ще бъдат определени парцелите. Ще се обособи довеждаща и вътрешна инфраструктура в индустриалния парк, всички съществуващи сгради в бившите казарми ще бъдат премахнати, ще бъдат запазени част от дърветата и ще се направи ново залесяване, обясни още Йорданов в отговор на питания на съветници.

Въпросът за учредяване на дружество “Индустриален парк Добрич” се разглежда на извънредно заседание, тъй като съществува възможност за финансиране на инфраструктурата по Програмата за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции при изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи кметът. За изграждането на вътрешната инфраструктура Община Добрич може да кандидатства и по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г., която все още не е стартирала, добави той.

Съветниците решиха още новото дружество “Индустриален парк Добрич” да бъде учредено с капитал 100 000 лева, внесен от резерва на бюджета на общината. В него като непарична вноска се апортират недвижимите имоти в бившите казарми с обща площ 343 814 кв. м, както и съществуващите сгради.

За временен управител до провеждане на конкурс за длъжността бе избран Емил Иванов Петров, който е служител на Общината. Той ще трябва да предприеме действия за извършване на оценка на стойността на непаричната вноска и да я внесе за утвърждаване от Общински съвет, за да бъде увеличен капиталът на “Индустриален парк Добрич” ЕООД.

Имотът на бившето военно поделение бе прехвърлен на Община град Добрич от държавата през 2005 г. За изработването на Подробен устройствен план на Индустриален парк – Добрич е взето решение от Общинския съвет на 25 януари 2022 г.  БТА