ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В БАЛЧИК ОБСЪЖДА ДНЕС РАЗХОДИТЕ ЗА ЧИСТОТА

0
728
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Разходите за чистотата през 2020 година ще обсъжда на сесия днес, 22 януари, Общинският съвет в Балчик. Предложената от кмета Николай Ангелов рамка е 4,613 милиона лева. Според прогнозите тази година от такса битови отпадъци ще бъдат събрани 3,2 милиона лева.

Община Балчик ще поиска освобождаването на средства от събраните отчисления по Закона за управление на отпадъците в прогнозен размер на 708 хиляди лева, които се явяват друг вид приход.

Предвидените средства в план-сметката ще бъдат вложени в осигуряването на съдове за битови отпадъци – контейнери, кофи; сметосъбиране и сметоизвозване; проучване, проектиране, поддържане, експлоатация и обезвреждане на отпадъци, почистване на териториите за обществено ползване.

На заседанието ще бъдат преразгледани взети решения на предната сесия, които са върнати от областния управител като незаконосъобразни. Става дума за вилно застрояване и определяне пазарни оценки за продажба на терените. Според областния управител имотите са държавни и са неправилно актувани като общински, те са във вилните зони „Белите скали“ и „Изгрев“, съобщи Радио Варна.

Със свое решение Общинският съвет ще официализира искането на Община Балчик до министъра на културата, чрез областния управител на област Добрич, за предоставяне безвъзмездно за управление на община Балчик на археологическа недвижима културна ценност „Античен храм на богинята Кибела” – публична държавна собственост.

„Изключително стегнат бюджет, нормален за стандартите и размерите на община като Балчик.“ Така обобщи рамката от 25,5 милиона лева кметът на града Николай Ангелов на общественото обсъждане. Планираните собствени приходи от 13,5 милиона лева надхвърлят 11-те милиона от републиканския бюджет. Почти всички сфери се дофинансират от местния бюджет. Реалистичен бюджет, нямаме средства да изпълним всички искания, коментира кметът, като посочи, че разходите на общината се увеличават с всяка година – с ръста на минималната заплата, цените на вода и електроенергия. Кметът Ангелов заяви, че големите инвестиции със собствени средства са в инфраструктурата – пътна мрежа, ВиК, осветление, свлачище във вилна зона „Фиш-фиш“. В тази връзка Ангелов обясни, че целта на общината е всички входове на Балчик да бъдат с подобрена визия, затова са планирани ремонти точно на тези артерии.

Жители на село Рогачево напомниха, че имат внесена подписка за основен ремонт на улица „Лозар“, като в отговор бе казано, че такъв е планиран за 134 хиляди и ще стартира напролет.

Кметът на Кранево Румен Николов поиска да се разшири гробищният парк, като се заделят 60 хиляди лева.

Спортни организации на местно ниво поискаха финансиране – клубът по тенис на маса, клубът по бокс и кикбокс, баскетболният клуб,  а също и морският клуб за провеждане на традиционна международна регата „Балчик“. Исканията ще бъдат взети под внимание с предвидения резерв от половин милион лева, увери кметът.

В капиталовата програма има предложения за направата на две нови кръгови кръстовища. Едното ще бъде обособено между улици „Черно море“, „Варненска“ и „Христо Ботев“ (34 хиляди лева), а другото кръгово кръстовище е край морето, където се събират улици „Приморска“, „Гео Милев“ и „Яворов“ (30 хил.лв.), като за последната улица се предвижда подмяна на тротоари и настилка за 37 хиляди лева. По-мащабна, 260 хиляди лева, ще е инвестицията в улица „21-ва“ във вилна зона „Изгрев“, която е главна и се използва от много живущи там. В програмата за ремонт на улици са записани 152 хиляди лева за изграждане на продължение на улица „Д-р Желязко Бончев“; за рехабилитация на ул. „Д-р Златко Петков“ в участъка от кръстовище „Двореца“ до вилна зона „Белите скали“ са планирани 120 хиляди лева. В Рогачево за рехабилитация на ул. „Лозар“ са предвидени 134 хиляди лева, а за участък от улица „Стара планина“ – целеви 1,184 млн.лв.

В сектор благоустрояване за нуждите на БКС е записан нов сметосъбирачен автомобил (270 хиляди лева). Бюджет 2020 включва изграждане на две нови детски площадки за 74 хиляди лева, а 50 хиляди – за приют за бездомни животни. Толкова е сумата и за оборудване на спортната зала на стадиона.

През 2020 година Община Балчик ще изпълнява 11 европейски проекта. По-мащабните са за ремонт на общински пътища, крайбрежната алея, изграждане и оборудване на мултифункционална спортна площадка, на парк, както и социални проекти за осигуряване на топъл обяд, достъп до заетост и др.