Община Тервел кани любителите на фолклора на празничен концерт

0
357

Община Тервел кани любителите на неповторимото творчество на Калинка Вълчева на празничен концерт. Той ще се проведе на 20 октомври 2022 г. от 18,00 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“.

Освен нея, на сцената ще видим носителите на специалната награда на Конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ от последните 5 години – изпълнители, превърнали се в звезди за любителите на българската фолклорна песен: Петя Панева, Мария Стефанова, Пресияна Леонидова, Йоанна Лазарова, Донко Марков и др. В спектакъла ще вземат участие танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ и оркестърът при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, както и гост-музиканти. Водещи на проявата ще бъдат продуцентите в БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов.

Това е втората голяма проява от поредицата инициативи, свързани с юбилейните чествания на почетния граждани на Тервел. До края на месец октомври в общинския музей може да се види фото-документалната изложба, представяща житейския и творчески път на певицата, родена на 18.10.1942 г. в с. Сърнец, общ. Тервел. 8 пана с над 100 снимки представят нейното лично и професионално развитие. Експонирана е богатата колекция от награди от участието в различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия: златен медал от 2-ри републикански фестивал през 1964 г., златен медал от Световен фестивал през 1968 г., Златен ключ от фестивала в Братислава през 1976 г., сребърна и златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци, Златен печат на цар Симеон Велики от Министерство на културата (2015 г.) и др. Могат да се видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините: грамофонни плочи, аудиокасети, CD- като самостоятелни издания и като компилации- като солов изпълнител, с оркестър „Бисери“ гр. Добрич, с оркестър „Лозница“, с „Мистерия на българските гласове“, с оркестър „Вълчева-Дженкинс Инседънт“ (Великобринатия) и Емануел Фрин „Тополово“ (Франция). Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени на Калинка Вълчева допълват богатия списък с експонати в изложбата. Материалите за нея са предоставени от личния архив на певицата, както и от архива на Община Тервел, от фондовете на Регионална библиотека „Дора Габе“ гр. Добрич и на Читалищна библиотека при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, които са партньори на общинска администрация при реализирането на изложбата.
Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
БНР