Медицинските сестри от болницата в Добрич започват ефективни стачки от утре

0
299

Медицински сестри от Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич започват ефективни стачни действия от петък, 14 октомври. Те ще спират работа за по един час в рамките на една седмица, след което заплашват, че ще напуснат изцяло отделенията. Исканията им са основните им трудови възнаграждения да достигнат 1 500 лв., колкото са договорени в отрасловия Колективен трудов договор.

Протестите се организират от Синдиката на българските медицински специалисти в МБАЛ-Добрич, в който членуват над 120 медицински сестри, заяви председателят му Снежана Николова.

Стачката ще продължи една седмица с по един час напускане на работното място. Стачкуваме до момента, в който стигнем до някакво споразумение с работодателя или с Министерството на здравеопазването. За съжаление, опитахме всичко, цяло лято преговаряхме с работодателя. От него чувахме единствено, че няма възможност болницата да увеличи заплатите.

По думите на Снежана Николова медицински сестри от най-натоварените отделения дават около 150 часа извънреден труд месечно. Към стачката готовност да се присъединят са заявили и санитари и медицински секретари, които също са напуснали преговорите за сключването на Колективен трудов договор в МБАЛ-Добрич. В случай, че в рамките на една седмица техните искания не бъдат изпълнени, те са готови да напуснат изцяло отделенията.

БНР