ОБЩИНА КАВАРНА РАБОТИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА

0
1052

Каварна, 10 юни /Надежда Карапанчева, БТА/
Община Каварна е пред сключването на договор за ограничаване на популацията на безстопанствени кучета, съобщи началникът на отдел “Екология” в местната администрация Елица Петрова. Вече е избрана фирма, която ще залавя четириногите, които подлежат на кастриране, маркиране, обезпаразитяване и ваксиниране срещу бяс.
Общината не разполага със собствен приют, затова животните ще бъдат връщани там, където са заловени. Средствата, заделени за овладяване на популацията на бездомните кучета, тази година са 8000 лева. Очаква се те да стигнат за процедурите при около 80 животни.
“За съжаление, доста от собствениците ги изхвърлят напролет и през есента”, коментира екологът на общината. По думите й, основният проблем идва от жителите на населените места извън Каварна, които се освобождават от нежеланото потомство кученца, като ги изоставят в морския град.

Дейностите по договора ще се извършват поетапно в рамките на срока му на действие – една година или до изчерпване на финансовия ресурс, съобщи за БТА Надежда Карапанчева.