ОБЩИНА ДОБРИЧ ОТБЕЛЯЗВА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА

0
929

 

Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще светне в лилави цветове във вечерните часове на 16 и 17 ноември и по този начин Община Добрич ще изрази своята съпричастност към недоносените бебета и техните семейства. Поводът е Световният ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември.

Инициативата е на Неонатологичното отделение в МБАЛ „Добрич“ и се реализира от Община Добрич. Целта е да се насочи вниманието на обществото към сериозния проблем с преждевременното раждане и да се даде надежда и подкрепа на засегнатите семейства.

Пътуващата изложба “Родени герои – животът, който предстои” на Фондация „Нашите недоносени деца“ може да се види в Добрич от 14 до 22 ноември на откритото пространство по улица “България” край Художествената галерия. В подкрепа на Малките герои посетителите на изложбата могат да си направят снимки и да ги споделят в социалните мрежи.

Колекцията, заснета от известния детски фотограф Калина Арсова, насочва към нуждата от дългосрочно проследяване на здравословното състояние на Малките герои. Фотосесиите проследяват ежедневието на недоносените деца – низ от консултации и терапии, непрекъснатата им борба – за първата глътка въздух, за първата прегръдка, първата крачка…, чак до израстването им в хора със собствени семейства и деца, споделят от фондацията “Нашите недоносени деца”, които организират изложбата. През май 2019 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ внесе в Министерството на здравеопазването проект за създаване на „Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца“.

Световният ден на недоносените бебета се отбелязва ежегодно в повече от 60 страни в света, а от 2012 година и в България. Много родители продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане. Преждевременно родените бебета и техните семейства имат нужда освен от специални медицински грижи, и от психологическа помощ и надеждна информация по темата.