Община Добричка предвижда да изразходва за дейностите по чистотата през 2020 година над 1 303 000 лева

0
717

Добричката община предвижда да изразходва за дейностите по чистотата през 2020 година над 1 303 000 лева, според подготвената план-сметка, предложена за обществено обсъждане.
Всички 68 населени места в общината през новата година ще бъдат обхванати в дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване като ще бъдат използвани три автомобила. Общината предвижда да закупи нови контейнери за битови и биоразградими отпадъци за 60 000 лева.
Най-много средства – близо 539 000 лева, ще бъдат изразходвани за обезвреждане на битовите отпадъци на регионалното депо край село Стожер и за отчисления по Закона за управление на отпадъците. За поддържане на чистотата на обществените територии – площади, паркове, за ликвидиране на нерегламентирани сметища,косене на тревни площи, са предвидени над 432 000 лева.
План-сметката е подготвена според прогнозата за очакваните приходи от такса “битови отпадъци” като общината ще осигури за дейностите и допълнително финансиране от собствени приходи. Предвижда се размерът на общия промил за таксата за жилищни имоти на физически лица да остане 5-5.4, а за нежилищните имоти – 6.4. За жилищните и нежилищни имоти на юридически лица таксата ще се изчислява, както досега, върху 6.4 промила. Общината ще приема предложения в публичното обсъждане до 16 декември.

Юлия ХРИСТОВА

http://www.bta.bg