Община Генерал Тошево подписа договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ „Грижа в дома“

0
578

Община Генерал Тошево подписа aдминистративен договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“ по Програма „Развитие на човешките ресурси „ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз. Общата стойност на отпуснатите финансови средства е в размер до 545 032,92 лева.

Целта на проекта е да продължи осигуряването на подкрепа в домашна среда на възрастни хора, зависими от грижа и лица с увреждания, като по този начин се защитава обществения интерес и се отговаря на нуждите на населението. Изпълнението на дейностите ще разшири възможностите за предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително и в контекста на евентуални пандемични ситуации.

Проектните дейности ще стартират, считано от 06.03.2023г. и са за период от 12 месеца.

В изпълнение на дейностите по проекта ще бъде осигурена грижа в домашна среда на 102 лица в над трудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

Чрез изпълнението на дейностите по проекта се цели да се достигне до най-уязвимите групи от населението, които ще получат навременна и професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности, чрез предоставяне на богат спектър от услуги в домашна среда, в т.ч.:

·         Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа за възрасни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания;

·         Доставка на храна и хранителни продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите при необходимост. Допустимо е също заплащане на битови сметки със средства на потребителя;

·         Осигуряване супервизия и въвеждащо и надграждащи обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда;

·         Предоставяне на информация за профилактика на здравето и значими заболявания;

Допустими целеви групи по процедурата са:

·         Възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания;

·         Служители на доставчици на социални услуги и интегрирани здравно-социални услуги;

За осъществяване на заложените дейности се предвижда да бъдат назначени 26 лица на длъжност домашен санитар, шофьор, социален работник, сътрудник „социални дейности“, психолог, медицинско лице- фелдшер – 2бр., технически сътрудник.

Още новини