Държавата предлага Община Балчик да придобие правото на управление върху бивш военен имот на ул. „Варненска” №1 в Белия град. Става дума за автошколата, която е с отпаднало предназначение. Теренът е близо 10 декара с четири масивни сгради със специално предназначение. Законът за държавната собственост дава възможност такива имоти да се предоставят за осъществяване на дейности от местно значение. За да се случи безвъзмездното предоставяне, кметът ще предложи на Общинския съвет на сесията този четвъртък да се отправи искане чрез областния управител до Министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Съветниците ще разгледат още предложението на кмета за коригиране на общинския бюджет във връзка с направените разходи от Общината в изпълнение на мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19. Над 86 хиляди лева от целевата субсидия за зимно поддържане на общинските пътища ще се насочи за покриването на тези разходи, извършени от обявяването на извънредното положение до края на месец май. В разпоредбите на Закона за здравето е регламентирано, че предоставеният до 20 януари 2020 г. трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища може да бъде ползван за противоепидемични мерки.

Други 95 хиляди лева от резерва се предлага да се насочат за покриване на разходи за местни дейности. Предвижда се още избор на временна комисия от съветници, която да разгледа исканията на местния бизнес за преодоляване на последиците от коронакризата и да даде предложения за решения. Балчишките парламентаристи ще гласуват и разпореждания с общински имоти – продажби чрез търг, отдаване под наем чрез конкурс за поставяне на рекламно-информационни елементи. Общо 19 точки съдържа предварителният дневен ред. Ще бъдат разгледани и предложения за отпускане на финансови помощи на местни жители, нуждаещи се от пари за лечение и социално подпомагане. Заседанието на Общинския съвет в Балчик започва в 9,00 ч., в залата на 6-ия етаж на ТИЦ „Мелницата“, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.