Обучени кучета може да откриват пациенти с коронавирус във Великобритания

0
817
Exif_JPEG_420

Британски специалисти възнамеряват да обучат кучета да откриват новия коронавирус при заразени пациенти в опит да бъде спряно разпространението на пандемията, предадоха Франс прес и БТА.

Британската асоциация “Медикъл дитекшън догс” в сътрудничество с Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина си партнират в осъществяването на интензивна тренировъчна програма. Кучетата ще бъдат обучавани в продължение на шест седмици, за да могат да предоставят бърза и неинвазивна диагноза за заразените.

Партньорските организации са влезли във връзка с британското правителство, за да разяснят как най-добрия приятел на човека може да се окаже ценен съюзник срещу пандемията.

Асоциацията “Медикъл дитекшън догс” вече има опит с обучението на кучета за откриването на заболявания, като рака, болестта на Паркинсон и някои бактериални инфекции. По същия начин кучетата ще бъдат дресирани да откриват COVID-19. Те ще трябва да подушват образци, заразени с вируса, и да сигнализират за присъствието му. Освен това кучетата са много чувствителни към изменения на телесната температура и потенциално могат да дадат знак за нейни високи стойности.

Обучените четириноги ще могат да бъдат използвани за откриването на заразени с вируса пътници при пристигането им в страната или на други обществени места. Освен това кучетата ще могат да разпознават носителите на заразата, които още не са проявили нейните симптоми.

https://novini.bg/