ОБРАЗОВАТЕЛНИ УРОЦИ ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В БИБЛИОТЕКАТА

0
1083

 

По повод 147-та годишнина от обесването Васил Левски, в сектор Работа с деца на Регионална библиотека „Дора Габе” се проведоха образователни уроци с ученици от IIг клас на СУ „П.Р.Славейков” с класен ръководител Румяна Димитрова, III г клас на СУ „ПР.Славейков” с класен ръководител Яна Вълкова и IV б клас на СУ „Св. Климент Охридски” с класен ръководител Ваня Иванова.

Библиотечен специалист запозна децата с житейския път и святото дело на Апостола на българската свобода, разказа им подробности за семейството и средата, в която е отраснал, за псевдонимите, за личните му качества и за революционната му дейност, за основаната от него комитетска мрежа и гибелта му. Видяха първия и може би най-автентичен портрет на Дякона, рисуван от възрожденския художник Георги Данчов-Зографина, негов съратник. Най-голям интерес сред всички гости на библиотеката предизвика представянето на дигитално издание на тефтерчето на Левски, даващо възможност да се докоснат до личния му свят, мечтите и въжделения му. Учениците останаха запленени от историята на откриването на бележника. Изданието е посветено на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и е дарение от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Изключителен подарък поднесоха гостите от IV б клас на СУ „Св. Климент Охридски” на своите домакини – Вая Нуси прочете за пръв път своето, наситено с много вълнуващи послания съчинение „Какво бих казала днес на Апостола на свободата?”.

В края на посещенията учениците разгледаха с интерес експонирани във витрина библиотечни документи, посветени на Дякона. НДТ