Обмислят ограничения за възрастните заради заразата

0
1036

За хората над 65г. може да се обмислят варианти да бъдат ограничени в излизанията си, както и ограничаване на времето им за пазаруване, цялостно затваряне на възрастните обаче не се налага поне за момента,  целта е да се запази живота и здравето на тези рискови групи хора. За момента не е необходимо, но ще следим ситуацията. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Доста дълго можем да издържим, имаме резерв на болнични легла. За момента Бургас и Благоевград изпитват натоварване. Обсъждаме всякакви мерки, след като другите страни въвеждат ограничение и ние ще ги обсъдим. Но, за момента не се налагат нови мерки, каза още доц.Кунчев.

Обмисляме намаляване на карантината на 10 дни, доста страни имат проучване, че човекът след 10 ден на 99% не е заразен. Кунчев добави, че ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва само у нас. Той добави, че около 20% от положителните в България имат нужда от медицинска грижа, а около 5% – интензивни грижи. Доц. Ангел Кунчев обясни, че заразата става два дни преди поява на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябвало да има натрупване на определено количество вирус.

Отпадналост, температура, задух и кашлица са ясните симптоми на covid 19, кихането само по себе си не е симптом, както и хремата не е специфична за коронавирус, разясни доц.Кунчев.

За тестовете, които личните лекари все още електронно направление няма, но ако личният лекар прецени може да издаде направление във време с по-малко натоварване.

Комбинираните тестове за грип и короноварус, са с бърз резултат – 20 минути. Цената им е от 20 до 25 лв., тези тестове могат да се ползват от лични лекари, лаборатории, както е в момента с PCR тестовете, които ги има на много места. Тези тестове могат да се правят в лекарски кабинети, няма нужда от лабораторно изследване както е с PCR тестове.

Има съществен ръст на заболелите от коронавирус. Колкото повече са положителните, толкова повече са и хората настанени в болница.

Строгите мерки се вземат в началото на всяка ситуация, това не е повлияно от броя на болните.

В столичното РЗИ има около 50 – 60 души, които с 16 часов работен ден успяват макар и със закъснение да дадат предписание за карантина, обясни още доц.Кунчев.

Възможностите на държавата за контрола на хората, които не спазват мерките са ограничени, няма как да се следи навсякъде. Хората трябва да се пазят. Доброволците получават по 1000лв., нека тези, които не вярват да отидат в „Пирогов“ и да видят дали има или не вирус, апелира доц.Кунчев.

Очакваме сериозен ръст на болните поради идващите грипни и въздушно капкови инфекции. Межди 9000 – 10 000 души може да достигне заболяваемостта, както е в Черна Гора в момента. Ще лекуваме хората, и ще се опитаме да удържим, каза още доц.Кунчев

www.monitor.bg