Областният управител проведе работна среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството

0
398

Галин Господинов участва в кръгла маса на тема „Черноморски хоризонти 2022. Бъдеще за Черно море-бъдеще за Европа“, провела се в края на миналата седмица в Бургас, посветена на Европейския ден на морето

Областният управител Галин Господинов на 20 май 2022 г. участва в провелата се кръгла маса в Бургас на тема „Черноморски хоризонти 2022. Бъдеще за Черно море-бъдеще за Европа“. Събитието бе посветено на Европейския ден на морето и премина под егидата на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. В него участва и самият министър, който след Кръглата маса проведе работна среща с областните управители на Добрич, Варна и Бургас.

При откриване на събитието вицепремиерът обяви, че очаква скоро да приключат процедурите по съгласуване на Морския пространствен план и той да бъде представен пред ЕК, информират от пресцентъра на МРРБ. „Това е нашата пътна карта за устойчив растеж на морската икономика и развитие на българския Черноморски район до 2035-та година. С около 400 километра крайбрежие и изключителна икономическа зона от около 36 000 кв. км в Черно море, в която притежаваме правата върху подземните и водни ресурси, имаме огромен потенциал. Трябва да насочим усилия той да бъде изучен и използван по-ефективно“, цитират от пресцентъра вицепремиера Караджов. По думите му, заради развитата си транспортна и научна инфраструктура в крайбрежните области Добрич, Варна и Бургас може да бъде постигната интелигентната специализация, насочена към морския сектор, като сред ключовите задачи за реализация е проектирането и изграждането на АМ „Черно море“. Предложението е тази магистрала да продължи като първокласен четирилентов път на север от Варна до Шабла с връзка към Констанца и Тулча, а на юг от Бургас – до Созопол и Резово с връзка към Демиркьой и Истанбул. Министърът припомни за възможностите за растеж, като отбеляза, че Добрич е сред общините, които ще имат достъп до 2,5 млрд. лв. С над 750 млн. лв. от петте програми за трансгранично сътрудничество, също биха могли да бъдат реализирани съвместни проекти в пограничните региони на България. Централните и местни власти имат осигурен достъп и до още 2,5 млрд. лева по други европейски програми за сътрудничество и добросъседство, каквито са Интеррег-Европа и „NEXT Черноморски басейн“.

След форума заедно с колегите – областните управители на Бургас и Варна и народният представител от ИТН Златомира Карагеоргиева-Мострова от Бургаски регион проведохме среща с вицепремиера, информира Галин Господинов. „В рамките на работната среща поставих проблемите на гражданите, като основно коментирахме пътната инфраструктура, ВиК инфраструктурата и състоянието на водното дружество по отношение на възможностите му за инвестиции на фона на високите сметки за ток. Министър Караджов декларира, че през тази година ще се извършат ремонти на пътища в областта – от Генерал Тошево до Кардам, на пътя за Житница. По отношение на ВиК инфраструктурата вицепремиерът ме увери, че се планират средства за подмяна на водопроводни мрежи в малките населени места в областта“ – сподели Г. Господинов.