Областен координационен щаб призовава за стриктно спазване на противоепидемичните мерки

0
676

Общопрактикуващите лекари ще въведат „зелен коридор“ за пациенти с грипоподобни симптоми

По повод предстоящата утре – 07.11.20 г. Архангелова задушница, областният управител и председател на Областен координационен щаб Красимир Кирилов призовава за стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространение на заразата от COVID-19. „Архангелова задушница е една от големите задушници в календара на българския народ, в който почитаме паметта на починалите ни близки, приятели и познати. Обръщам се към всеки един жител на област Добрич – да се спазва дистанция и да се носят лични предпазни средства. По възможност да се избягва струпване на едно място, дори и да е на открито“ – апелира Кр. Кирилов.

Секретарят на Областния координационен щаб и директор на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова предупреждава, че броя на регистрираните положителни случаи расте на територията на областта, както и в цялата страна. По данни на инспекцията на територията на област Добрич от 1.10.20 г. до 28.10.20 г. общият брой на регистрираните случаи е 265 лица, при регистрирани положителни случаи за месец септември 199 на брой. В детска градина № 7 в Добрич се извършва дезинфекция на помещения. Такава се извършва и в училището в Шабла. След положителна проба на начален учител в Хуманитарна гимназия, под карантина е поставен един първи клас от училището.

На проведеното последно заседание на Областен координационен щаб се обсъди и след положително становище от Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Добрич ще се въведе „зелен коридор“ за пациенти с грипоподобни симптоми – преди обяд 12:00-13:00 ч. и след обяд – от 17:00 до 18:00 ч. В тези часове ще бъдат консултирани пациенти с грипоподобни симптоми, а през другото време общопрактикуващите лекари ще преглеждат пациенти с други оплаквания. Мярката ще доведе до разделяне на потоците при личните лекари и цели превенция на разпространението на заразяване с коронавирус. До голяма степен ефективността на тази мярка ще зависи от отговорността и дисциплината на всеки един жител на Добрич, казва Кр. Кирилов.