Бившият президент на Украйна Петро Порошенко ще бъде обвинен в държавна измяна! Бизнесменът е извикан в понеделник, 20 декември, във връзка с т. нар. случай за “въглищно предателство” (заедно с проруския опозиционен политик Виктор Медведчук, бизнесмена Сергей Кузяр и бившия министър на енергетиката Владимир Демчишин), пише украинския вестник „Страна“, цитиран от „Фокус”.

Следователите от Държавното следствено бюро (ДСБ) са опитали да му връчат призовката, за да се яви като заподозрян, на всички домашни и служебни адреси, където е регистриран Порошенко. Опитали се и лично да му го предадат, но той избягал от разследващите.

„Независимо дали Порошенко ще се яви в понеделник или не, ще бъде изпратена молба до съда за налагане на мярка за неотклонение за него“, каза източник на „Страна“ от Държавното бюро за разследване.

Същевременно става ясно, че бившият украински президент е напуснал Украйна, за да посети Турция и Полша, независимо от обвинението за доставка на въглища от неконтролирана част от Донбас.

Петро Порошенко замина за предварително планирана дипломатическа обиколка в Турция и Полша“, се казва в изявление, публикувано на страницата на „Европейска солидарност“ във „Фейсбук“.

В събота и неделя Порошенко ще проведе редица срещи в Турция, по-специално с Вселенския патриарх Вартоломей, съобщиха от партията. От партията му съобщават също, че на 20-21 декември в Полша Порошенко ще вземе участие в международна конференция на тема „Русия-Украйна-НАТО”. https://lupa.bg/