Няма по ценен ресурс от хората за всяка една географска общност, заяви на празника на Болярово кметът Христо Христов

0
7



Няма по ценен ресурс от хората за всяка една географска общност, заяви в тържественото си слово кметът Христо Христов на днешния празник на Болярово – Димитровден. Празникът тази година преминава и под знака на 50 години от обявяването на Болярово за град с държавен указ от 4 септември 1974 г.

Миналото винаги е било духовен мост към настоящето и верен компас към бъдещето, каза Христов. През изминалите 50 години е сторено твърде много. Постиженията са не само в икономическия и стопанския живот, но и от културно естество, посочи кметът на крайграничната община.

Болярово е град, благословен с красива и екологично съхранена природа, но и място със съвременен бит и култура. Болярово заслужено се гордее със своето героично минало и богато фолклорно наследство. Това са фактори с перспектива към бъдещето, защото взаимовръзката „минало, настояще, бъдеще“ никога не е била прекъсвана тук, каза още Христов.

През последните години са реализирани успешно много проекти в сферата благоустройството, културата, транспорта, спорта, земеделието и животновъдството. Община Болярово поставя във фокуса си и социалните услуги, каквото е „моралното изискване към всяко демократично общество, съгласно европейските ценности“, подчерта кметът.

Доброто взаимодействие между държавната и местната власт е предпоставка за развитието на община Болярово, каза в словото си областният управител на Ямбол Николай Костадинов. Пример за това взаимодействие е възстановеното през тази година Граничното полицейско управление в Болярово, подчерта той. 

На празника на Болярово присъстват и представители на държавни институции в региона, кандидати за народни представители, кметове и заместник-кметове на съседни общини от Ямболска, Хасковска и Бургаска област, както и на побратимени на Болярово общини от Турция.

Празникът започна със света литургия в църквата „Св. Димитър“. След това потегли литийно шествие с икона на св. вмчк Димитрий Мироточиви към площада, където отец Дамян отслужи водосвет за здраве и благоденствие. „Нека свети Димитър ни дарува със здраве, щастие и покров. И да имаме него за пример как да бъдем твърди във вярата и да отстояваме християнските си ценности“, каза свещеникът.

Празникът продължава с изложение на местни производители „Вино и мезе – произведено в Болярово“, посветено и на Международния ден на мавруда, народни борби на градския стадион. Вечерта ще завърши с изпълненията на танцов ансамбъл „Ромбана“, концерт на певицата Нелина и празнична заря.



Източник БТА