„Няма да се разпускат“: Генерал Липовой призова за „легализация“ на бойците на ЧВК „Вагнер“

0
332
  • Генерал-майор от авиацията, Герой на Русия, председател на Президиума на “Офицерите на Русия” Сергей Липовой в интервю за NSN заяви, че бойците на ЧВК “Вагнер” ще продължат да участват в спецоперацията.

„Мисля, че бойците на ЧВК „Вагнер“ ще продължат да участват в спецоперацията. Част ще отиде в Министерството на отбраната, част ще отиде заедно с основателя на PMC Евгений Пригожин в Беларус. Те няма да се разпускат, не са създавали частна военна кампания за това. Вероятно те ще сключват договори с държавните органи на беларуските власти и вътрешно ще изпълняват своите задачи по сигурността и отбраната. Те ще правят това, за което са затворени, това, което ги учат и за което са предназначени ”, обясни събеседникът на NSN .

Според него “вагнеровците” трябва да бъдат вкарани в правното поле, като по този начин се “легализира” дейността и присъствието им на фронта.

„Все още е трудно да се каже, че може да им се вярва нещо. Министерството на отбраната може да ги приеме, но при условие, че сключат договор. Освен това те могат да се влеят в други доброволчески формирования, за да изпълняват съвместно задачи по отразяване на настъплението на Украйна. Подписването на договора напълно легализира доброволческите формирования и изравнява правата им с военнослужещите, които са на щат в Министерството на отбраната. Те също получават правен статут, собствени гаранции и т.н. Решението е взето. Всеки ден слушаме доклади от доброволчески части, че все повече и повече доброволци подписват договори и започват да се бият в различен статут “, каза Героят на Русия.

Той подчерта, че Пригожин ще бъде в безопасност, ако отново не взема странни решения.

„Ако Пригожин повече не разклаща ситуацията, тогава споразумението между президента на Русия Владимир Путин и президента на Беларус Александър Лукашенко ще остане в сила. След това Пригожин спокойно се премества на територията на Беларус и ще работи там с онези предложения, които ще дойдат от лидера на републиката “, заключи Липовой.

По-рано бившият главнокомандващ на Сухопътните войски на Руската федерация генерал от армията Владимир Болдирев в интервю за NSN призова за разпускане на ЧВК Вагнер, съобщава  радиоточка NSN .