НЧ „Съгласие – 1890“ – Каварна, отбеляза 130 г. читалищна дейност

0
970
С впечатляващ концерт днес  Народно читалище ,,Съгласие – 1890” – Каварна, отбеляза 130-годишнината си. На площада пред сградата танцуваха и пяха младите самодейци. Десетки момичета и момчета в театрални костюми и народни носии стоплиха сърцата на публиката в дъждовния ден. В светналите детски очички, плахите помахвания с ръчици и прикритите усмивки към мама и тате, баба и дядо, от малчуганите на сцената грее не само живата надежда за бъдещето, но и увереността, че без значение какви ще станат като пораснат, те вече са добри хора.
„Съвременният живот на нашето читалище е съсредоточен в художествени състави и школи: Фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне”, Детски народен хор „Шарено коланче”, Женски народен хор, Вокална академия „Каварна” за поп, рок и джаз пеене, Вокална група, Читалищен театър „Проф. Гочо Гочев”, Литературен клуб към библиотеката. Домакини сме на гостуващи концерти и спектакли от София, Пловдив, Русе, Варна, Силистра, Шумен и много други.
Чудото в читалище „Съгласие – 1890” е в това, че тук се срещат и изявяват младост и опит, мъдрост и току-що пробудено любопитство, рутина и нови начинания, традиция и съвременност, а това, което ги обединява е творчеството. Всеки, прекрачил прага на читалището може да бъде убеден, че ще намери своята частица от разноликия творчески живот, който кипи в този каварненски храм на духовността.
Нация без история, минало, бит, култура и традиции, които ние градим, я очаква само едно – падение и духовна нищета. Затова всички ние – читалищни деятели възкликваме: Нека бъде светлина!“, бе казано в тържественото слово по случай юбилея.
Приветствия по повод празника на НЧ „Съгласие 1890“ с пожелания за здраве и нови успехи на самодейците му, са получени от министъра на културата – Боил Банов, от председателя на Национален съвет по читалищно дело – Васил Василев, и от кмета на града – Елена Балтаджиева.
„Уважаеми радетели на читалищната дейност и любителското театрално изкуство, Уважаемо Читалищно настоятелство и ръководство на НЧ “Съгласие 1890“ – Каварна, носете и предавайте и в годините напред творческата сила и всеотдайност на безграничния Ви труд! Съхранявайте традициите! Поддържайте запален огънят на театралното изкуство! Разпръсквайте безграничната любов към книгите! Впишете имената си в Летописната книга на културната институция – Народно Читалище „ Съгласие 1890“! Бъдете просветен и културен център векове напред! Честит юбилей – 140 години театрално дело! Честит юбилей – 130 години – НЧ“Съгласие 1890“!“, пише в поздравителния адрес от кмета на общината – Елена Балтаджиева.
Преди 58 години с даренията и доброволния труд на каварненци НЧ „Съгласие – 1890“ от 1963 г. получава своя нова, просторна, светла и специално за него построена сграда, в която да развива талантите на каварненчетата.
За благородната си културно-просветна дейност културната институция е наградена с орден ,,Св. Св. Кирил и Методий” – 1-ва степен и е обявена за ,,Образцово читалище”.
През 130-годишната си история НЧ „Съгласие – 1890“ печели десетки награди за участията си в национални и международни фестивали.
Самодейците представят песните и танците на Добруджа и България из целия свят, превръщайки се в посланици на българщината. Фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне” се превръща в живата емблема на Каварна.
През тази година читалището има още едно много важно и емоционално честване – 140 г. театрално дело в Каварна. Първата трупа полага началото на театралните традиции точно на през далечната 1880 г. Точно на 24 май 1997г. читалищният театър приема името на видния театровед, роден в Каварна – проф. Гочо Гочев. За 140 г. театрално дело в Каварна десетки бележити режисьори са оставили светла диря сред самодейците и жителите на общината.
От 1998 г. културните събития в града имат един адрес – НЧ ,,Съгласие-1890”. То е организатор, домакин и популяризатор на Националния театрален фестивал на любителските театри, който се провежда под егидата на кмета на Община Каварна. Всяка година в седем поредни дни фестивалът събира много любителски театрални трупи от цяла България и съседни държави като Румъния, Македония, Сърбия и др