Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е регистрирано в средиземноморския залив Искендерун, до град Паяс в окръг Хатай, Южна Турция.

Това е поредният мощен вторичен трус след земетресенията, разтърсили района на 6 февруари.

Според информацията, получена от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), земетресението, регистрирано снощи в 23:49 ч. (22:49 ч. българско време) е било на дълбочина 5,39 км. То е усетено осезателно в околните окръзи, както и в Кипър и Сирия.

Земетресението причини уплаха в района, като много граждани прекараха нощта на открито, въпреки студеното време. 

Човек в квартал Караками в Паяс беше ранен.  Той изпаднал в паника, след като не е успял да излезе от къщата през врата. Мъжът си натъртил крайниците, докато скачал от балкона по време земетресението.

След първата намеса на екипите на 112 Спешна помощ, извикани на място, пострадалият е преместен с линейка в държавна болница и му е оказана спешна медицинска помощ.

Президентът на АФАД Юнус Сезер заяви, че няма данни за жертви. Екипи на АФАД започнаха да претърсват района за нови срутени сгради и щети.

Сеизмичната обсерватория Кандили, в Истанбул обяви, че магнитудът на земетресението е 4,7 по Рихтер.

Броят на жертвите от разрушителните земетресения, които удариха Турция преди месец, се увеличи до 45 968 души, съобщи министърът на вътрешните работи на страната.

Сойлу допълни, че броят на загиналите включва и 4267 сирийци.

На 6 февруари земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха 11 турски провинции – Адана, Адияман, Диарбекир, Елазиг, Хатай, Газиантеп, Кахраманмарас, Килис, Малатия, Османие и Шанлиурфа.

Повече от 13 милиона души в Турция са засегнати от земетресенията, които удариха и Сирия.

Сойлу обяви, че регионът е бил разтърсен от повече от 13 000 вторични труса след бедствието.  https://blitz.bg/