Ново издание на “Смехът на Добруджа” ще бъде дарено на регионалните библиотеки в цялата страна

0
412

Ново издание на сборника с разкази “Смехът на Добруджа” (1929 г.) на Яни Калиакренски, излязъл от печат с подкрепата на родолюбиви българи, ще достигне до регионалните библиотеки в цялата страна, съобщават от Община Каварна, която също е спомоществовател на инициативата.

Това е третата книга на Яни Хаджиянев (1898-1944 г.) с псевдоним Калиакренски, сочен за “верен ученик на Йордан Йовков”, която ще бъде в ръцете на новото поколение читатели. Сборникът с разкази “Добруджанци” (2020 г.) и повестта  “Суша” (2021 г.) също бяха преиздадени, за да бъде реабилитирано името на самобитния автор, който с перото на журналист и писател се бори за освобождението на Добруджа от румънско владичество, припомнят от Общината. Яни Калиакренски е основател на Българския народен университет в Добрич и на редица други просветни и културни институции в годините на чуждата власт.

“Смехът на Добруджа” е важен текст, тъй като с тревожния патос на Алеко неизвестният Калиакренски също пита и пита: каква е бъдността на българина, все така неизвестна ли ще е неговата съдба на земята. Приютяването в прегръдката на Алеко обаче не утешава, а умножава въпросите на добруджанеца във времето”, пише литературният критик и писател професор д-р Славчо Иванов (1939-2006 г.) в “Добруджанецът в скута на Алеко”, чийто текст е ползван за послеслов на новото издание.

Илюстрациите към новоизлезлия от печат сборник са на художника Любомир Михайлов, а съставител и издател за пореден път е Атанас Димитров. Книгата ще бъде представена в Каварна на 12 август, а в регионалната библиотека “Дора Габе” в Добрич – на 16 август.

Безплатни екземпляри от “Смехът на Добруджа” ще бъдат предоставени и на всички читалищни библиотеки в областите Добрич и Силистра, посочват от Община Каварна.

БТА