Жители на балчишкото село Рогачево затвориха пътя между к.к. „Албена“ и с. Оброчище заради нарушено водоподаване

0
438

Постоянни и сезонни жители на с. Рогачево, общ. Балчик излязоха на протест на пътя между курортен комплекс „Албена“ и с. Оброчище заради нарушено водоподаване. Демонстрацията на няколко пъти предизвика опашки от автомобили при близките кръстовища.

Последната авария оставя селото без вода за 12 дни – от 22 юли до 3 август, каза за БТА Неда Филипова, организатор на протеста. През този период жителите са принудени да разчитат на чешмите в близките села. „Всяка вечер ходех с колата и пълнех 20 туби. После ги мъкнех нагоре-надолу по стълбите“, допълни Филипова.

Водоподаването в Рогачево е нарушено от години, казват протестиращи. „Живея в селото от 12 години. Проблемът е редовен, постоянен през лятото. Нетърпимо е. Отношението на длъжностните лица на „Вода и канализация“ също е нетърпимо“, казва Даниела Тонева-Хук. Тя и други протестиращи изразиха недоумение как авария, по която „Водоснабдяване и канализация“ работи 12 дни, изведнъж бива отстранена след обявяването на протеста.

„Когато подадохме сигнал, че ще има такъв протест, водата моментално дойде. Как оправиха всички проблеми, нямам представа“, каза Виолета ден Бакер. По думите ѝ в селото живеят и летуват представители на 21 националности. Много от тях обаче не са издържали и са си заминали още на третия ден.

„От 10 години слушаме, че водопроводът е увреден. Във вторник разбраха, че ще излезем на демонстрация, и в сряда сутринта водата дойде“, коментира германецът Уве Шауфлер. „Всяка година е същото. Защо не могат поне да кажат: Ще имате вода от 8:00 до 9:00 часа или от 13:00 до 14:00 часа“, пита той.

„Отстранили сме всички аварии по самото трасе и към настоящия момент смея да твърдя, няма проблеми с водоподаването на селото“, каза Димитър Николов, началник на „Водоснабдяване и канализация“ – Балчик. Той обясни, че причина за безводието е била авария в труднодостъпна, гориста местност между селата Рогачево и Батово.

Водопроводът, който е с дължина над 14 км, е стар и е нормално да аварира, каза още Николов. Преди три години са подменени около 1,5 километра от него и оттогава не е имало дълги периоди на безводие, допълни той. Планира се подмяната на още един участък от трасето.

Миналата седмица до омбудсмана на Република България, кмета и общинския съвет на община Балчик, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за защита на потребителите, Регионалната здравна инспекция и други институции е подадена жалба, подписана от 240 жители на село Рогачево, с настояване за трайно решение на проблема. „Недопустимо е в 21-ви век, в страна членка на Европейския съюз, в условията на ковид епидемия да нямаш и капка вода от чешмата и то повече от 10 дни“, гласи жалбата.

БТА