Новогодишни късмети за българската експедиция на Антарктида изработиха първокласници от Търговище

0
16



Новогодишни късмети за българската експедиция на Антарктида изработиха първокласници от Търговище. Децата са възпитаници на Първо Средно училище (СУ) „Св. Седмочисленици“ и са творили под ръководството и по идея на класния си ръководител Бисерка Добрева, разказа тя за БТА.

Идеята за късметите с формата на четирилистна детелина се заражда у учителя след друга инициатива. В търговищкото село Алваново решават да бъдат изработени табели, на които да има снимки с емблематичната за селото сграда на църквата и с разстоянието от Антарктида до храм „Света Троица“ в населеното място и друга – с разстоянието от храма до Антарктида. Табелите са с размери 45/20 см. Те ще бъдат поставени на Ледения континент и в двора на храма в Алваново, обясни пред репортер на БТА Добрин Добрев – член на Църковното настоятелство към черквата. Именно настоятелство заделя средства за проекта и изработката на табелите.

Добрев допълни, че идеята за табелите е на Елена Николаева – родом от Алваново, която в момента живее и работи в Търговище. Тя спомага за осъществяването на инициативата и за транспортиране на табелите до Антарктида, защото нейният зет е моряк и е част от екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Експедицията ще потегли на 7 ноември от пристанището във Варна.  

Идеята за табелите вдъхновява жителите на търговищкото село, които милеят за родния край и искат да го популяризират. Така съпругата на Добрев решава да запознае децата от първи „Б“ клас с непознатата за тях Антарктида и да предложи да зарадват с ръчно изработени късмети хората от българската база „Св. Климент Охридски“ и екипажа на кораба. Добрева обясни, че малките ученици с любопитство са се запознали с Ледения континент – показано им е къде се намира на глобуса; разказано е, че там почти постоянна е зима; че именно на Антарктида са регистрирани най-ниските температури на планетата; че България е сред страните, които имат база там и развиват научна дейност и още други любопитни факти.

Малките ученици изработват късметчетата, за да „изпратят любов и топлина от слънчевия октомврийски ден“ в студената новогодишна нощ на своите бъдещи приятели от Антарктида. Готови са повече от 60 четирилистни детелини с пожелания и късмети, допълни Добрева. А с милия жест учениците се надяват да усмихнат българските полярници. 

/ТТ/



Източник БТА