Според изследванията Covid не се предава по полов път. Специалистите обаче предупреждават, че е лесно да се заразите по време на полов акт – особено ако партньорите не живеят заедно. Властите на някои държави дори разработиха специални препоръки в това отношение. 

Защитете се максимално

Едни от първите, които се погрижиха за сексуалния живот на гражданите по време на пандемията, бяха канадските власти. И така, още в края на пролетта на миналата година на официалния сайт на кметството на Торонто се появи набор от правила – как да правим любов, за да намалим риска.

Партньорите, които живеят заедно, не трябва да се страхуват особено. За полиамора най-безопасното нещо е безконтактният секс, подчертават авторите на препоръките. Факт е, че коронавирусът се предава по въздушно-капков път, тоест чрез близък контакт, говорене, кихане и кашляне. Няма контакт – няма инфекция. Феновете на еднократни срещи с редовни посетители на сайтове за запознанства трябва временно да влязат в интернет. При пандемия е по-добре да практикуват видеозапознанства, виртуален секс и чат.Ако животът изобщо не е сладък без секс, трябва да се предпазите максимално. А именно – за да използвате презервативи, задължително мийте ръцете си преди и след секс (няма значение, сами или с партньор), слагайте маски по време на акта и отказвайте да целувате. Освен това е по-добре да изберете пози, които изключват контакт лице в лице.

Ваксинация за секс

Експертите на СЗО също не пренебрегнаха въпроса за интимността. Нейните експерти предупреждават: всеки сексуален акт предполага близък контакт, което означава, че увеличава риска от заразяване с коронавирус. Изключение правят партньорите, които живеят под един покрив и спазват мерките за контрол на инфекциите. Мастурбацията също не застрашава здравето на друг. Здравното министерство на Ню Йорк издаде свои собствени „правила за секса“, а основното е – ваксинирай се. Това е най-лесният начин да предпазите себе си и любимия си от covid. Вече две седмици след втората ваксинация можете спокойно да ходите на срещи и да не носите маска по време на акта, отбелязват авторите на препоръките. Освен това работи, дори когато става въпрос за среща с непознати или групов секс.Неваксиниран човек ще трябва да прави любов с маска, да избягва целувки,изключва оралния и анален секс.

Експерти от един от най-големите медицински изследователски центрове “Mayo Clinics” (САЩ) съветват неваксинираните хора да намалят броя на сексуалните си партньори и да отказват полов акт с тези, които имат симптоми на ОРВИ. Каквото и да се каже, но ваксинирането навреме значително намалява вероятността от заразяване с covid по време на секс, съобщи сайтът esquire.kz.

Половият контакт е безопасен между хора, които са под карантина заедно или живеят в един и същи апартамент. Естествено мастурбацията и въздържанието не крият никакви рискове. В допълнение, телефонният секс и видео разговорите са приемливи. Ако инфекцията с covid не може да бъде избегната, тогава сексът може да бъде ангажиран незабавно, веднага щом здравословното състояние позволява. Въпреки това експертите препоръчват внимателно да се предпазите известно време след възстановяването: „Трябва да разберете, че всяка инфекция – и COVID-19 не е изключение – засяга плодовитостта на мъжа. Тук няма нищо ново. За здраво потомство след остри заболявания – било то хранително отравяне, ТОРС, грип, пневмония, COVID-19 – нито на мъжете, нито на жените се препоръчва незабавно да планират деца. За да се роди дете здраво, тялото трябва да се възстанови “, обясни Александър Сергеев.