Нова зона за отдих е изградена в тетевенското село Голям извор

0
13



Нова зона за отдих в местността Ореша ще посреща жителите и гостите на тетевенското село Голям извор, съобщиха от общинската администрация. 

Тя е изградена по проект, изготвен в съответствие с План за интегрирано развитие на Община Тетевен 2021 – 2027 г. и в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2024“, финансирана от ПУДООС към Министерството на околната среда и водите.

Извършено е подравняване на терена, изграждане на дървен навес до чешмата, полагане на каменна настилка върху стоманобетонната основа на беседката, направени са дървени пейки и др. 

С реализацията на проекта се цели подобряване на екологичната обстановка в селото, създаване на по-приятна и облагородена физическа среда, както и създаване на условия за по-добро оползотворяване на свободното време на жителите и гостите на селото. 

БТА припомня, че за реконструкция на улица „Първомайска“ и водопровод в селото са предвидени малко над милион лева от държавния бюджет за 2024 г. по Инвестиционната програма за общински проекти.

Селото е и туристическа дестинация, тъй като там Васил Левски създава Първия окръжен революционен комитет в България през 1872 година. Комитетът е учреден в учителската стая на килийното училище в селото, а след това в негов щаб се превръща къщата на Георги Стойков Симеонов – Ханджията, която днес е превърната в музей и е запазена в автентичния си вид.

/ЛРМ/



Източник БТА