Кметът на Добрич Йордан Йорданов и представител на фирмата изпълнител прерязаха лентата и откриха официално реновирана детска и спортна площадка в ЖК „Балик – Йовков“. Обектите са част от проект №BG16RFOP001-1.011-0006-C01 „Реконструкция и благоустрояване на градската среда в Добрич“, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“2014 – 2020. Договорът за безвъзмездна финансова помощ е подписан на 19.11.2018 г. Общата стойност на договора е 6 529 990,09 лева с ДДС, от които: 5 550 491.58 лева от Европейски фонд за регионално развитие и 979 478,51 лева съфинансиране от националния бюджет.

6 улици с натоварен трафик са изцяло ремонтирани и е облагородена прилежащата им част. Извършен е основен ремонт на асфалтовите настилки на улиците, както и тротоарните. Изградени са нови пешеходни алеи в междублокови пространства; нови детски и спортни площадки; озеленяване на междублокови пространства. Изградено е ново улично и парково осветление. С изпълнението на строително-монтажните работи на 6-те обекта са изпълнени всички мерки, свързани с подобряване на достъпа за лица с увреждания.

Реализираните обекти по проекта са: ул. „Теменуга“ с дължина 1328 м; ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ (от бул. “Добричка епопея” до паркинга на хотел “България”); ул. „Детелина“ (от улица “Тракия” до улица “Роза”; ул. „Георги Кирков“ (от ул. “Цар Петър” до бул. “25-ти септември”); улица „Максим Горки“ (от ул. “Независимост” до бул. “3-ти март”); улица „Стоян Михайловски“ .

Изпълнението на проекта доведе до подобрена жизнена среда чрез реконструкция, изграждане и възстановяване на улици и пространства за обществен отдих и спорт в градските зони. Крайният резултат осигурява по-устойчиво развитие с по-високо качество на живот, по-добри екологични условия, открити нови възможности за икономическо и социално развитие. НДТ