Нидерландия ще предостави разузнавателни дронове на Украйна

0
4


Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще получат от Нидерландия разузнавателни дронове на стойност 42,6 млн. евро в рамките на началния етап от нова програма, предаде ДПА, като се позова на изявление на нидерландското Министерство на отбраната.

Дроновете са производство на нидерландската компания „ДелтаКуод“ (DeltaQuad), предава БТА.

Тази пратка представлява първата стъпка от изпълнението на Плана за действие за безпилотните летателни апарати, който нидерландският министър на отбраната Рубен Брекелманс представи по време на неотдавнашната си визита в Украйна.

Отбранителното ведомство посочи, че общият бюджет на плана възлиза на 400 милиона евро, като над от 50 процента от средствата са осигурени от нидерландски промишлени предприятия.

Нидерландските дронове няма да са оборудвани с оръжия и са предназначени за наблюдение, получаване на информация от бойното поле в реално време и събиране на разузнавателни данни.

Украйна също стартира собствена програма за производство на безпилотни летателни апарати. Украинската отбранителна промишленост е произвела над 1 000 000 безпилотни летателни апарати, а частният сектор също допринася със свои дронове за ВСУ.

Киев получава дронове и от чуждестранните си съюзници. Доставките включват както обикновени дронове за наблюдение и разузнаване, така и бойни дронове, включително и такива с голям обсег на действие.





Източник 24часа