Нещата със смисъл

0
430

Те са от различни села на община Крушари. Различни са по възраст, по етнос, манталитет. Потребители на услугата са тридесет и трима самотно живеещи стари хора, болни възрастни, лица с увреждания. Ежедневно в дома си те получават помощ и подкрепа, по изпълнявания от община Крушари проект „Грижа в дома в община Крушари“.

Срещите им с домашните помощници са ежедневни – покупки от магазина, до който от години не могат да стигнат; плащане на сметки, с които „нямат време“ да се разправят; придружаване до личен лекар, дребни домашни задължения. Понякога просто стоят заедно на припек, да се порадват на слънцето и на градините, които постепенно забравят техните ръце.

Медицински сестри ги посещава няколко пъти месечно. Обикновено в тези дни всичко ги боли, но пък нали за това са сестрите…

Посещава ги и психолог. С него споделят болежките на душата, които с времето стават все по-малко – годините отсяват зърното от плявата и мъдростта надделява.

Имат интересни лични истории – цветни, колоритни, шеговити, трагични. Споделят ги с нас понякога и винаги с някаква нотка на обреченост – „Така стана, така ни е било писано!“. Нашите тридесет и трима майки, бащи, баби, дядовци, съседи, приятели.

Два часа на ден сме с тях, остават още двадесет и два до следващото отваряне на вратата.

Тези неща имат смисъл.

Димитрина Петрова