Неизпълнявано в България произведение ще прозвучи в следващия концерт на Български камерен оркестър – Добрич

0
450
Във вечерта на английската камерна музика Маестро Арто Чифчиян отново поставя предизвикателства пред музикантите от оркестъра, а и пред публиката с поредното произведение, което ще прозвучи за първи път в Добрич и в страната на 9 ноември от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Това са Четири новелети за струнен оркестър, оп. 52 на композитора Самуел Коулридж – Тейлър /1875–1912/. Новелета – от ит. novelletta „неголям разказ“, в музиката – музикална пиеса в свободна форма с лирично-повествувателен, а понякога с драматичен характер. Самият Самуел Коулридж – Тейлър има драматична съдба. Роден през 1875 г. в Лондон, от майка британка и баща от Сиера Леоне, Самуел е един от първите цветнокожи студенти по музика в Кралския колеж в Лондон. Негово стихотворение се превръща в Либерийски патриотичен химн и той става Рицар на Либерийския хуманен орден за африканско изкупление. Става известен с трилогията от кантати Песента на Хиавата, по текстове на Хенри Лонгфелоу. През 1900 г. Самуел Коулридж – Тейлър е водещ делегат на Първата Панафриканска конференция в Лондон. Като борец за правата на чернокожите, той става популярен в САЩ, където е първият цветнокож диригент на хор, изпълняващ негова музика. През 1905 г. са публикувани неговите 24 негърски мелодии, за които авторът казва: „Това, което Брамс направи за унгарската народна музика, Дворжак за бохемската и Григ за норвежката, аз се опитах да направя за негърските мелодии“. Четири новелети, оп. 52 са композирани през 1902 г. за струнен оркестър, тамбурин и триъгълник. Те са ранни примери за британска лека музика. Въпреки, че го наричат „Черният Малер”, в тези и други негови творби влиянията на Хендел, Дворжак, Брамс се появяват заедно със спонтанност, произтичаща от афро-американската народна музика.
Освен това произведение ще се насладим на познатите и обичани от нашата публика – сюита „Абделазер“ на Хенри Пърсел, Елeгия на Едуард Елгар и „Симпъл симфони“ на Бенджамин Бритън.
Заповядайте ! Билети може да се закупят в деня на концерта 09.11.2022 г. , в залата / от 16.30 ч. / на цена 5 лв., за пенсионери и учащи – 2 лв.
ПРОГРАМА:
ВЕЧЕР НА АНГЛИЙСКАТА КАМЕРНА МУЗИКА
Хенри Пърсел – Сюита „Абделазер”
Едуард Елгар – Елегия, оп. 58
Бенджамин Бритън – „Симпъл симфони”
Самуел Коулридж – Тейлър – 4 новелети за струнен оркестър, оп. 52
Първо изпълнение за България