НЕЗРЯЩИ МЛАДЕЖИ В ДОБРИЧ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО ПО ИНОВАТИВЕН МЕТОД

0
765

 

Незрящи младежи в Добрич ще могат да се докоснат до културното наследство по иновативен метод, съобщиха от Регионалния исторически музей за проекта “Другия път”, който ползва ресурс от близо 150 000 евро от програмата на Европейския съюз “Еразъм +”. Музеят си партнира в инициативата със Средиземноморската асоциация за местно развитие в Бари, Италия, където е създаден методът, и с още няколко неправителствени организации в Испания и Кипър.
Хора със зрителни увреждания ще могат да придобият представа за артефакти чрез синтезия и активиране на целия сетивен регистър, поясни ръководителят на проекта Десислава Христова. Специалисти от музея, които ще бъдат треньори на незрящите, вече са преминали обучение в Италия и днес поведоха в археологическата експозиция първите посетители с увреждания. Групата се докосна до антична фигура на лъв, керамични съдове на траките и диплома на римски легионер.
В рамките на проекта партньорите ще определят 12 туристически маршрута за хора със зрителни затруднения, които ще бъдат включени в наръчник и аудиокнига, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.