Незабравими литературни срещи и беседи по време на Националните културни празници “Албена 2022”

0
422

И през тази година Националните културни празници “Албена” имаха възможността да запознаят жителите на община Генерал Тошево с най-новите творби на редица известни български поети, писатели и публицисти. Литературното събитие отдавна е част от есенния културен календар на Община Генерал Тошево, а тази година освен жителите на общинския център, на беседите успяха да се насладят и хората от село Дъбовик, както и в Добруджанския земеделски институт.

През тази есен участие във форума взеха литературният критик и историк Панко Анчев, историкът Стоян Райчевски, поетите Атанас Звездинов и Петър Андасаров и Иван Гранитски – директор на издателство “Захарий Стоянов”. Всеки от тях имаше възможността да представи част от своето богато творчество пред публиката, обогатявайки по този начин духовния и художествения живот на нашата община.

Първо групата премина през аулата на Добруджанския земеделски институт. а малко по-късно литературоведите се насочиха към село Дъбовик. Беседата там се състоя в обновеното читалище „Дора Габе – 1940“. Посещението им в нашия край завърши със среща с граждани и ученици в сградата на Общинска администрация, град Генерал Тошево.

И на трите места гостите бяха любезно посрещнати като на отделните беседи присъстваха повече от 50 деца, учители, културни дейци и гости. Пред многообразната публика Панко Анчев и Стоян Райчевски споделиха свои мисли за състоянието на отечеството, миналото и настоящето на държавата ни и пътят, по който сме поели всички ние в тези смутни и трудни времена. Иван Гранитски, Петър Андасаров и Атанас Звездинов пък прочетоха по няколко свои стихотворения, които буквално плениха присъстващите.

Идеята на Национални културни празници “Албена” е да се възроди духът на българската национална идентичност и да се направи така, че талантливи но неизвестни писатели, художници, актьори, музиканти и танцьори да стигат до много по-широка публика.

В рамките на тези празници, през годините досега са се провели повече от 1 700 премиери на книги, организирани са много концерти, пътуващи изложби, дискусии и пленери, които са посетени от повече от 60 000 души.