В началото на 60–те години на миналия век равния бряг, богатата пясъчна ивица, благоприятния климат и екзотичната растителност на местността са определени като предпоставка за развитие на международния и национален туризъм в България. Затова на 10 ноември 1965 г. Министерския съвет приема разпореждане N 260, с което се създава държавното търговско предприятие “Балкантурист”. Неговата задача е да съдейства за развитието на международния и национален туризъм на България. Решено е първият етап от курортното строителство да започне с изграждането на туристически комплекс в местността “Фиш – Фиш”, който по–късно се нарича “Албена”.

 

Идеята била да бъде изграден най–модерният в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първначално е замислено той да носи името “Балчик – юг”, а проектирането му се възлага на арх. Николай Ненов. Според плановете е взето решение курортът да се строи на етапи по метода на индустриалното строителство. На 3 февруари 1967 година с приемането на новия градоустройствен план е решено комплексът да носи името АЛБЕНА по едноименния разказ на Йордан Йовков. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума “албус”, която означава бял.

Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.

 

Строителството се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др.

Само година по–късно на 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на КК„Албена“ пред х–л “Доростор”. Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

През периода 1973 – 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са “Гергана”, “Славуна”, “Мура”, “Елица”, “Нона”и Боряна”. През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки.

Непосредствено след приключване на строителните дейности и оформянето на цялостния облик на туристическия комплекс започват да са провеждат множество културни и атрактивни мероприятия. Те поставят началото на различни конкурси и форуми, които днес са се превърнали в традиционни. На 2 август 1970 г. на централния плаж на Албена за първи път се организира конкурс за хармонично мъжко и женско тяло. Тогава участват представители от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР, както и летовници от курортите Балчик, Кранево, Русалка. Титлата “Мис Албена – 70″ получава българката Лидия Арахангелова.Следщата година се провежда за пръв път и конкурсът „Мис Черно море“.

Отново в началото на 70–те години Албена е притегателен център и за любителите на спорта. Започват да се провеждат международните рали състезания, парашутизъм, турнир по бокс, шахмат, спортен бридж и конна езда. Богатата база предоставя прекрасни възможности за водни спортове като сърфове, парашути, яхти, катамарани, водни ски, моторни делтапланери, водни пързалки, басейни, тенискортове, игрища за волейбол и баскетбол, миниголф, стрелба с лък и др.

След приватизацията на комплекса, “Албена”АД е с преобладаващо частно участие и се утвърди на международния и вътрешния пазар със завършен туристически продукт. Албена бързо се разви, като водещ и предпочитан туристически курорт в България от световно ниво. Над 25 авторитетни партньори от целия свят затвърдиха дългогодишните си контакти с курорта и дoри увеличиха пазарния му дял от световен мащаб. Всяка година Албена е посещавана от чуждестранни туристи, които са редовни гости на комплекса още от 1969 г. Техните добри впечатления и удовлетвореност от професионалното обслужване са показател за качество.

В съюз между природните фактори като минерална вода, лечебни билки, разнообразни натурални продукти и професионален екип от високвалифицирани специалисти в Албена е създаден перфектно организиран медицински и балнеологичен център. Специфичният морски климат, чист въздух богат на соли, озон, бром, калций и йод се оценява достойно от специалисти от целия свят. Тук професионалистите в балнеологичния център могат да заличат както сянката на стреса, така и да се погрижат за евентуалните възникнали проблеми с физическото здраве на гостите на Албена.

В Албена са гостували и и световно известни личности, като кубинския лидер ФиделКастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен – генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на световната организация за мир РомешЧандра и много други лидери на малки и големи държави от Китай и Мексико до Етиопия и Ангола…

За неповторимите природни условия, които Албена предлага на своите гости до голяма степен допринася и резерват “БАЛТАТА”. Простиращ се на 183.2 ха лонгозна гора, резерватът обхваща територията от главния път Кранево – Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море.

Историята на резервата е една от най–драматичните в България. По предложение на двамата английски натуралисти Гай Манфорд и Ерик Хоскинг, които през 1961 година провеждат експедиция с български учени по долното течение на река Батова, БАЛТАТА е обявен за резерват на 3 юли 1962 г. През годините многократно са променяни границите и територията на Балтата, а през 1974 се достига дори до закриването му. Днес той е немислима част от Албена, като заедно предоставят неповторимо съчетание на съхранена природа и съвременен морски туристически комплекс, предлагащ разнообразни форми за отдих и екотуризъм. Именно поради тази причина екологичната политика на курорта е насочена изцяло за опазване на чистотата на околната среда. Според стандартите на Европейския съюз, в Албена са създадени и работят екипи, които системно извършват комплексни изследвания на основните екологични параметри на околната среда. По този начин се осъществява непрекъснат контрол на биологичното равновесие в района и при необходимост е възможно да се предприемат превантивни действия, които да предотвратят появата на неблагоприятни условия за живот дори само на някои от биоорганизмите в системата. Албена е единственият български курорт, разполагащ със собствена климатична станция, оборудвана с измервателна техника за целогодишни наблюдения върху продължителността на слънчевото греене, биологичната ефективност на ултравиолетовите фактори при слънчево–въздушни процедури /измерва се с помощта на SOLAR – UV – Biometer/, температура и влажност на въздуха, количество, вид на облачността и валежите, посока и скорост на вятъра, температура на морската вода и др. Албена с гордост може да се похвали сред световните си партньори и гости от цял свят, че е изградила непоклатим авторитет на екологично чист и слънчев курорт, предлагащ туристическата услуга на високо професионално ниво.

В края на 2018 година Албена е избрана за Европейски курорт на спорта.

В годините на пандемията COVID 19 Албена устоя на изключителните световни проблеми. Въпреки неимоверните трудности за световния и български туризъм, породени и от войната в Украйна, Албена запази авторитета си на екологичен, семеен и безопасен курорт, който дори намира възможности за развитие и използване на нови технологии и предлагане на нови и ефективни туристически продукти.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВСИЧКИ, КОИТО СА РАБОТИЛИ В И ЗА „АЛБЕНА“ АД!

…………

Искам да споделя една манипулация на БТА от днес. Според БТА Албена е открита от  първия председател на Комитета по туризъм арх. Петко Тодоров. Абсолюютна лъжа. Курортът е открит от Тдор Живков и това доказват архивните снимки, сред които е и тая, че той Прави първата копка на комплекса през 1968 г. Твърдя това, защото съм присъствал на откриването, а след това съм и работил в Албена. Работил съм и в тогавашната „Добруджанска трибуна“,  отговарял съм за туризма, както и за архива. Снимките от откриването и от първата копка са наравени от Игнат Абаджиев, художник-фотограф, който също работеше до пенсионирането си в същия вестник. Гози архив след приватизацията на вестникът се затри някъде, а беше част от документираната история на Тлбухински окръг, днес Добрича област, и на практика беше собственост на Окръжния народен съвет, на който приемник стана Община град Добрич. Може би е време Община град Добрич в лицето на кмета Йордан Йорданов и председателя на Общинския съвет Красимир Николов най-после да издирят у кого е архивът.  Съжалявам, че и БТА започна да манипулира и да пренаписва историята ни.

Димитър ДУКОВ