На 16.07.2022 г. се проведе Х-то юбилейно състезание за купа “Шабла”

0
427
На 16.07.2022 г. при добри метеорологични условия, позитивно настроение и богат улов, се проведе Х-то юбилейно състезание за купа “Шабла” – III-ти кръг от серията състезания за купа “България”-2022 на Българската федерация по подводен риболов (БФПС). Събитието се отличи със стриктна организация и огромен интерес от страна на състезатели, спортни деятели и посетители в община Шабла. Тази година състезанието беше част от инициативата „Нашият дом – Морето“ на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“, чиято програма предвиждаше редица забавления и изненади за малки и големи на площад „Морски“ в с. Тюленово – от безплатни пуканки и сладолед за децата до анимации, фокуси, забавни игри, Диджей парти. Клубната лодка на Морски клуб „Портус Кариа“ пък от 11:00 до 16:00 ч. безплатно разхождаше желаещите посетители до Тюленовската пещера и обратно, показвайки по този начин красотата на каменистите брегове. Денят се превърна в истински морски празник! В надпреварата взеха участие 43 състезатели от 9 български клуба. От тях 35 предадоха валиден улов, което превърна състезанието в най-рибното за сезона досега.
СНЦ „Морски клуб Портус Кариа“ проведе състезанието за 10-та поредна година като част от спортния календар на БФПС, благодарение на финансовата подкрепа на Община Шабла и МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“. Отново любезен домакин беше хотел-ресторант “Делфина”, с. Тюленово, а наградите бяха осигурени с помощта на “Видракс” ООД – официален представител на марките Salvimar, Pathos, Jack Bueno, SigalSub, FreeSub и др. „Джей Пи Сълюшън“ ЕООД, надежден партньор в консултантските услуги, също спонсорира събитието.
Главен съдия на състезанието и тази година беше г-н Георги Доков, чиито наряд се отличи с организираност, принципност и опит. Негов помощник на кантара беше Мартин Димитров от СПС „Свети Никола“. За потоколирането на резултатите отново зад компътъра застана Димитър Франгов, а Иван Доков се погрижи за излъчването на тегленето на улова на живо в интернет. Всички се справиха безупречно с поверената им отговорност!
Дежурен делегат беше Марио Христов – Президент на БФПС.
Метеорологичните условия бяха благосклонни към организаторите и участниците – леки вълни, слаб южен вятър, прилична видимост във водата и термоклин на 6-8 метър. Организацията на турнира беше на най-високо ниво.
След посрещането на посетителите, раздаването на възпоменателни фланелки и предсъстезателния медицински преглед в хотел-ресторант “Делфина”, председателят на СНЦ “Морски клуб Портус Кариа” г-н Димитър Франгов официално откри състезанието на площада над лодкостоянката на с. Тюленово. След приветствени слова и благодарности към община Шабла, спонсорите, организаторите и капитаните на осигурителните лодки, думата бе дадена на Кмета на община Шабла г-н Мариян Жечев. Той поздрави всички присъстващи, пожела успех на състезателите и изрази задоволство, че за 10-та поредна година Общината е домакин на подобно спортно събитие. Изпълнителният директор на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ приветства присъстващите и даде пояснения за инициативата „Нашият дом – Морето“. Президентът на БФПС г-н Марио Христов също поздрави участниците и похвали организаторите на купа „Шабла“ за добрата работа през годините. Главният съдия разясни всичко по регламента и зоната на състезанието и след като беше отговорено на всички въпроси, състезателите бяха призовани да се екипират.
Стартът беше даден в 11:20 часа от Канарата пред лодкостоянката на с. Тюленово. Състезателното време бе 5 часа. 6 плавателни съда се погрижиха за подсигуряването на участниците и разпределянето им в състезателната зона между Бункера на нефт и газ на север и южния край на залива на рибарите от Русалка на юг.
Шабленският отбор Портус Кариа бе представен от 9 участници – Ангел Златанов, Венцислав Георгиев, Дилян Георгиев, Димитър Франгов, Злати Димитров, Йовчо Николов, Николай Пейков, Петър Колев и Янаки Янакиев. Нашият състезател Николай Николов се лиши от участие в надпреварата, за да се включи като капитан на общинската лодка.
Съгласно тактическите указания шабленските състезатели бяха се разпределили равномерно в състезателната зона. Северната акватория даде добри резултати за всички участници. Шампионската част от улова обаче бе предаден от харпунджии, пристигащи от „Яйлата“ и южната зона. Всички шабленски харпунисти предадоха улов, но не всички риби бяха валидни. Като цяло в състезанието се предадоха много платерини, които бяха гранични или под 300 грама.
Всички състезатели на шабленският клуб показаха издържливост, упоритост и професионализъм. От отбора на морски клуб „Портус Кариа“ най-напред се класира Янаки Янакиев, който зае 5-та позиция в класирането, за предадените 8 броя риби, от които 4 валидни – платерини и морска врана. Ангел Златанов пък направи личен рекорд като улов на състезание и съответно се класира на 6-то място с предадени 7 риби – кефал и платерини. Капитанът на отбора Венко Георгиев пък предаде 6 платерини и зае 7-мото място в класирането. Новото попълнение в отбора Николай Пейков направи своя дебют за клуба в надпревара и с предадените 3 валидни платерини и 1 лефер, се класира 15-ти. Другите наши състезатели заеха позициите между 23-то и 36-то място.
На кантарът се видяха основно платерини. Бяха предадени още кефал, лефер, скорпид и морска врана.
Победител в тазгодишната надпревара стана националът на България Валентин Люцканов от клуб „Черноморец“, гр. Бургас. Среброто отиде при Иван Кулев от клуб „Месембрия“, гр. Несебър, който с малка преднина изпревари третия в класирането Веселин Томов от другия несебърски клуб. Мирослав Илчев затвърди силното представяне на несебърлии, който очаквано взе Наградата за “Най-голяма риба” за впечатляваща морска врана с тегло 1310 грама.
Поздравления на призьорите!
Наградите – водолазен компютър, харпун, подводен фенер, буй и ножове за класиралите се до 10-място, осигурени от „Видракс“ ООД, връчиха кметът на община Шабла г-н Мариян Жечев и председателят на Морски клуб „Портус Кариа“ г-н Димитър Франгов. Към предвидените от организаторите предметни награди шабленецът и талисман на клуба-домакин г-н Добрин Гамалов добави една щедра почерпка на шабленския отбор в последствие.
10-то издание на състезанието по подводен риболов за купа „Шабла“ ще остане в историята като едно гостоприемно, добре организирано, забавно и богато на улов събитие!
Следващото участие на шабленските харпунисти е на 23.07.2022 г. в акваторията на Китен в състезанието за купа „Урдовиза“. Да има пожелаем здраве, късмет и добро класиране!