„Нашият дом – морето“

0
426

На 16 юли 2022 година Зеленият образователен център (ЗОЦ) в Шабла покани своите малки приятели – жители и гости на града да вземат участие в събитие, наречено „Нашият дом – морето“.
Празникът, посветен на морето, се организира от Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Шабла – Каварна – Балчик.
Рано сутринта бе организиран риболов за деца до 14 години воден от майстора рибар Емил Тодоров. Повечето от вас, нашите читатели познават г-н Тодоров като председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Както „Изгрев“ е писал, Емил Тодоров е автор на книгата „77 тайни при риболова на морски кефал”.Тя е издавана два пъти и е изключително добре позната на рибарите не само в в България, като наръчник за начинаещи, и за професионалисти – книгата е преведена на румънски език и издадена, и разпространена в северната ни съседка.
Над 25 бъдещи малки риболовци усвоиха основни техники и се научиха на някои важни правила за това как да станат успешни в този занаят.
„В общината има много места за риболов. Районът е чист и при нас е най-вкусната риба. Риболовът е наука, знание, за който чете, мисли и разсъждава”– с тези думи на водещия Емил Тодоров започна урока по риболов. Последва кратък инструктаж – как да разпънем въдицата, как да си вържем кукичката, как се лови на плувка, какви видове червеи за примамка да използваме и не на последно място – избор на безопасно място където да рибарим. Също не трябва да забравяме, че по време на риболов не се шуми, защото рибите чуват и не се влиза във водата, защото не познаваме дъното.
След краткия инструктаж към малките бъдещи рибари, децата имаха възможността да изпитат удоволствието сами да си хванат риба в едно от езерата на ЗОЦ. Като че ли на този ден късмета на начинаещия беше с тях – подпомагани от своите бащи и дядовци, много от тях изкараха по над 7 риби, които бяха хвърляни обратно в езерото.
Петър Атанасов – заместник-кмет на община Шабла имаше удоволствието да връчи на децата сертификат за участие в обучение „Риболов за начинаещи” в рамките на проект „Нашият дом – морето”, организирано от МИРГ Шабла – Каварна – Балчик и фондация „Карон Лимен” Шабла; рекламни материали и фланелки. Всеки бъдещ рибар ще получи и риболовен билет.
След 17.00 ч. празникът „се премести“ от ЗОЦ Шабла на площада в с. Тюленово.
Организаторите на морското събитие бяха подготвили приложни ателиета със занимания на морска тематика. Доротея Атанасова от Дуранкулак и Ива Пенчева помагаха на всеки малък посетител, който искаше да рисува върху стъкло ила да изработи сувенир или бижу с миди, рапани, камъчета и други естествени материали.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха аниматорите от „Друм – мюзик шоу” Добрич и „Шоутайм” Варна. Много музика, танци и фокуси превърнаха почивния летен ден в незабравимо преживяване за жителите и гостите на Общината. За децата имаше вкусни пуканки и сладолед.
„Този ден, посветен на морето като наш дом, имаше за цел по един забавен и привлекателен начин да приучи децата да обичат и пазят природата” – каза  ръководителят на ЗОЦ Шабла, Даниела Тодорова.