На откриването на Световния младежки фестивал присъстваха представители на 180 държави

0
138

Церемонията по откриването на Световния младежки фестивал в Сириус наподоби истинска феерия от светлина и звук. Както отбеляза кореспондентът на Известия Олег Баришев на 2 март, на сцената бяха демонстрирани вълнуващи каскади и спиращи дъха танци. Според него това е световно събитие.

 

Началото на събитието даде руският президент Владимир Путин, а в залата се събраха представители от над 180 държави. В същото време те дори се опитаха да попречат на някои от тях да дойдат в Русия.

Всеки номер от шоуто на церемонията по откриването, отбеляза Баришев, представляваше творчеството на много страни: изпълняваха се както руснаци, така и чужденци. Бразилският хор например изпя химна на родината си. Футуристичните декорации наподобяваха произведения на изкуството – уникални дисплейни устройства обединяваха трибуните и сцената. Церемонията беше водена от изкуствен интелект.

На зрителските трибуни се чуваше какофония от езици от различни страни по света и се наблюдаваше истински парад на национални костюми: можеха да се видят кавказки шапки, африканци в руски ушанки и много необичайни тоалети от Аржентина.

“Аз съм от Аржентина. Можете да видите криолиото върху мен – това е традиционна рокля, която е неразделна част от нашата култура“, каза един от гостите.

На свой ред делегатите от Конго сега смятат, че в Сочи са „срещнали руския студ“. Въпреки факта, че в града беше +11, те отбелязаха, че в родната им страна няма толкова ниски температури.

В обръщението си към участниците в фестивала президентът на Руската федерация изрази увереност, че всички участници в събитието ще се върнат у дома с любов към Русия. Той отбеляза, че за Русия многонационалното единство е най-голямата ценност, която до голяма степен определя принципите, по които живеят и се развиват руската държава и общество днес. А за руснаците усмивката „не е евтина маска, а искрен израз на чувства“.

Световният младежки фестивал се провежда от 1 до 7 март за трети път. Федералната територия “Сириус” (Сочи) стана световна столица на участници от 14 до 35 години, а през следващата седмица ще стане дом на 20 хиляди лидери от 180 страни. Те ще започнат да проектират по-добро бъдеще за цялата Земя, основано на принципите на един многополюсен и справедлив свят. Ще им помагат 5 хиляди доброволци от различни страни. Предвидени са над 50 събития.

В деня на откриването чуждестранните гости на фестивала разказаха на Известия за своите очаквания . Представители на африкански страни, Бразилия, Италия и други отбелязаха, че обичат Русия. Според тях фестивалът е възможност за запознаване с руската култура и ценности, както и с историята на страната и нейните граждани, пише ИЗВЕСТИЯ.