НА КОНСУЛТАЦИЯ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ БСП ОТКАЗА ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО В РАМКИТЕ НА ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ

0
916

Лидерът на БСП Корнелия Нинова проговори след консултацията с президента Росен Плевнелиев. “Няма да участваме с 38 депутата в съставяне на правителство и нямаме да предлагаме министри по никакъв начин. Изразихме становище, че това правителство е изчерпано и трябва да има служебно правителство”, заяви Нинова. Тя не пожела да коментира идеята Реформаторите да направят правителство.

“Заявихме нашата позиция, че мнозинството в този парламент не може да направи правителство. Трябва да им апредсрочни избори. Според нас най-добре е изборите да са в началото на април. Категорично в този парламент ние няма да участваме в избора на министри и реденето на кабинет. Това е само в правомощията на президента”, заяви Нинова.

“Ще участваме в изборите и ще отговорим на думите на премиера Борисов да влезем в политиката, като се подготвим добре, явим се на предрочни избори, и ако народът ни избере ще управляваме, но днес с 38 депутати това няма как да стане, заяви Нинова по повод думите на Борисов, че трябва да поеме отговорност. В консултациите с партиите обсъждахме промените по отношение на изборните правила, не сме говори в конкретика. Второт е бюджетът да мине на второ четене, ние няма да пречим на това, няма да внасяме предложения, включително и отмяната на плоския данък. Дай Боже в друг мандат да го направим. Няма да подкрепим бюджета на управляващите, но няма и да пречим на неговото приемане”, заяви още Нинова.

Тя бе на среща с Плевнелиев преди връчването на мандатите, след което ще стане ясно дали някоя от големите партии да се съгласи да състави правителство, за да може да се излезе от политическата криза, която ни очаква до предсрочните парламентарни избори.

Първи на консултации бяха поканени от ГЕРБ, като при Плевнелиев отиде министър-председателят в оставка Бойко Борисов и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

До тук се стигна след като Борисов подаде оставка на правителството и разпусна кабинета. Очаква се след провеждането на разговорите Плевнелиев да връчи мандатите първо на ГЕРБ, след това на БСП, а третите в списъка все още не са ясни.  PIK.BG