Научна конференция „Непознатият Йовков“ ще събере в Добрич изследователи на писателя хуманист

0
851

Национална научна конференция на тема „Непознатият Йовков“ ще събере представители на научната общност в Добрич в края на септември, съобщи в ефира на Дарик радио д-р Кремена Митева – гл. уредник в Дома-паметник „Йордан Йовков“.  Форумът е посветен на 140 години от рождението на големия български писател хуманист. Събитието ще се проведе на 30 септември и 1 октомври. „Идеята е да се съпоставят познатото и непознатото и вярваме, че традиционните участници и новите приятели на нашия музей ще се включат, за да допълним образа на Йовков като творец и човек“ – посочи д-р Митева.

Тя припомни, че подобни форуми РИМ в Добрич организира на всеки пет години, тазгодишната конференция е шеста по ред. В резултат на досегашните конференция са издадени пет сборника с доклади. В тези сборници са събрани изключително интересни изследвания на утвърдени и по-млади учени, различни гледни точки към Йовковото творчество – по-традиционни и по-модерни, коментира Кремена Митева. По нейните думи, петте сборника включват изследвания и монографии с общ обем  над 3500 страници. „Това е една библия за Йовков“ – определи значението на научните публикации д-р Митева.

Конференцията ще бъде съпътствана от изложба на художничката Дора Куршумова, която ще представи свои платна, вдъхновени от творчеството на Йовков. Изложбата е под наслов „100 мига от „Старопланински легенди“. Най-интересните картини авторката е събрала в книга, която ще бъде представена пред участниците в научната среща.

Форумът  ще бъде предшестван от множество събития и инициативи в следващите месеци – изложби, конкурси, творчески работилници. Част от тях са насочени към ученическата аудитория.