На този въпрос вероятно всеки си има отговор.  Политически настроените хора ще изтъкнат конкретни имена и личности, партии, държави,  съюзи с  про и анти настроения за доказване на това, че от тях зависи всичко. Някой веднага ще издигне   Америка като свръх сила, която управлява света.  Други  ще поставят Русия на първо място, а трети може би  Китай или пък друга държава.

Икономически настроените и разбиращите пък вкупом  ще заявят, че истински управляващите  са богатите, които държат по-голяма част от икономическите и финансови ресурси на света.

Е, има и езотерични мнения, като например, че  тези, които ни управляват, са извънземните, „зелените човечета” или пък рeптилите, като тайно общество на илюминатите и какви ли още не.

Религиозните хора вероятно ще бъдат най-многобройни и  категорични, че Бог е този, който управлява всичко, макар в голямата си част да не разбират как точно се случва това. Различни хора, различни мнения. Действително, знаем ли точно какво се случва около нас? Каква е пирамидата на управление на нашия свят?

Разбира се, че тук не става въпрос за някаква теория на конспирацията, макар много от нас да си „падат” по такива разсъждения, а за реалност, която се намира около нас и в нашите усещания.

Според науката Кабала, против теорията на конспирацията  отговорът може да бъде неочакван – светът се ръководи не от политиците, не от богаташи, нито пък от правителства, колкото и мощни да са те.

Кабалистичните източници казват, че  „Краят на действието е в изначалния замисъл”. В  това отношение може да се каже, че в съществуването ни има определен замисъл и  цялото ни историческо и еволюционно развитие ни води към това. Всички сме подвластни на този замисъл и на програмата,  която   ни рисува реалността. Дори политиците, милиардерите, държавите, великите и не до там велики личности са подвластни на общата програма на сътворението.

В Кабала е написано: „Сърцата на управниците и царете – са в ръцете на Природата“. Нито един власт имащ не е способен да направи нещо самостоятелно в света. На нас само ни се струва, че те действат по свое желание и променят нещо.

Просто така е устроена системата в нашия свят. Всичко се управлява от съвършено други сили, а не от правителства, крале и императори.  Ние виждаме, че всичко става по такъв начин, че и самите те не знаят, защо и как се случват нещата. Особено показателна е днешната пандемия, която  показа неспособността на управляващите по целия свят да се справят със случващото се.

В края на краищата правителствата  са задължени пред своите избиратели и симпатизанти, управляващия апарат, парламента, членовете на коалициите и те не могат да изменят нищо против интересите на  тези хора, защото тутакси ще бъдат свалени.

Колкото и грубо да звучи,  но това са марионетки, движещи се на сцената,  които ежедневно са в средствата за масова информация  и нищо  повече.

Измененията, за които говорим, се извършват  вътре в свойствата на човека, а не в промяната на политическата или икономическата система. Тя се явява следствие на вътрешните свойства на човека  и взаимотношенията между хората.

Как може правителство, в което са се  събрали най-егоистичните и твърди хора, да  разбере и осъзнае  това и да започне да се изменя? Това  е невъзможно, ако всеки един няма вътрешна  потребност от това, ако всички заедно не почувстваме необходимостта от промяна.  В това отношение няма   правителство в света, което да има      способности и  данни за такива  промени.  С насилие е невъзможно да се постигнат такива вътрешни изменения, дори властимащите  да имат силно желание.  Както е казано „Пътят към Ада е постлан с добри намерения” и това си пролича през миналото столетие.

Но хайде да си представим как възприемаме обкръжаващия ни свят. Да речем, че във всеки един от нас има ”Виртуален принтер”, който може да ”разпечатва” моята картина за света. Тя е силно ограничена, от една страна от заложените ми свойства, а  от друга – от живота и мястото, където се намирам.   С други думи, в мен е заложена програма, която ме превежда в действие ”и ми рисува” света. А всъщност, той съществува ли?

Всичко се намира вътре, в усещанията ми, а  програмата ми придава ”външния” образ – картината на материалния свят. Това може да изглежда нереално, но дали тази картина ще се прояви в мен, като  общество  с „нацистки” или „социалистически” режим,  световна война, унищожаване на голяма част от човечеството, или разумно общество, то така или иначе е вътре в мен.

Това също е част от програмата. Просто ми се струва, че се намирам сред другите хора и че заедно избираме и вземаме решенията. Моите вътрешни свойства се проектират в някакви образи и различни форми.

По такъв начин и общото решение, и моето вътрешно съпротивление – всичко това се определя от програмата, която е заложена в нас. Има само една възможност за корекция – ако знаем как действа тази програма върху всеки един и върху обществото като цяло.

Според науката Кабала, ще трябва да се издигнем на нивото на „Програмиста” и разберем защо той ни е приготвил всичко това – нашите близки, приятели, обществото, правителството и всичко, което ни заобикаля.

Издигайки се на това ниво – от една страна ще почувстваме тази Природа, а от друга – ще видим какви ”картинки” рисува във въображението ни тя. В резултат на стремежа ни постепенно ще опознаем разума на Програмиста и замисъла на творението. Това е всъщност целия процес на развитие – да се присъединиш към целта на творението.

Да, егоизмът ме дърпа надолу  да спра да търся отговорите за смисъла на всичко, представяйки ми различни картини и състояния.  Но, ако искам да разбера тази програма, имам само една възможност – да използвам обкръжението си и всичко,  свързано с него.

Но как да  съчетая тези две системи – от една страна възприемането на  висшата Природа, а от – друга рисуваната в мен действителност? В това число и правителствените решения, и афишираното от тях желание за промяна.

Сега програмата ми рисува, че обкръжението ми се вижда като хора, намиращи се извън мен. Постепенно обаче, издигайки се на нивото на „Програмиста”, ще почувствам, че те са в мен, взаимно свързани, слети в едно, в една единна система, в едно цяло!

Ние съществуваме в някакъв временен свят. Раждаме се, живеем и умираме. Ясно е, че това извиква в нас много въпроси – за какво е всичко това, дали Природата прави всичко с някаква цел? За добро ли е това, което ми се случва, дори и да се чувствам нещастен? Какъв е смисълът и резултатът от нашия живот? Защо в определен период от време чувстваме, че той ни се изплъзва и ние не го усещаме.

В кабалистичните източници е дадена методиката, с помощта на която да разгърнем пред себе си истинската  реалност.  Не рисуваната в мен егоистична картина на  парите, политиката, религията, войните,  на „очакваните” решения,  взети от определени правителства, държави и съюзи, а
истинската картина на равновесната система между нас  – хората, превръщайки нашите взаимоотношения от егоистични в алтруистични.

Тогава действително ще разберем, че всичко зависи от нас и ако наистина сме  готови  да управляваме съдбата си, то трябва да се вгледаме в себе си и в отношенията ни към другите.

Георги ГРАДИНАРОВ – преподавател към Международната академия по Кабала

Офис Добрич, тел. 0898731112