• Натали Портман вижда една голяма разлика между мъжете и жените: “Умните жени харесват умните мъже повече, отколкото умните мъже харесват умните жени”, казва Натали Портман.

 

Натали Портман е американска актриса, родена в Израел като Натали Хершлаг (Natalie Hershlag). Тя е известна с ролите си във филми като “Черният лебед”, “Междузвездни войни” и “В защита на животните”. Въпреки че тя е известна личност, тя не споделя много за личния си живот.

Натали Портман е омъжена за Бенджамин Милпие от 2012 г. Имат две деца.

Родена е на 9 юни 1981 г. в Йерусалим, Израел. През 1984 г., когато е на три години, семейството ѝ се премества в САЩ, в щата Вашингтон. През 1988 г. те се преместват в Кънектикът, а през 1990 г. се установяват в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Натали Портман дебютира като актриса на 12-годишна възраст във филма на Люк Бесон „Леон“. Във филма тя играе дете, което се сприятелява с много по-възрастен наемен убиец. През следващите 10 години прави множество филмови участия. През 1999 г. Натали Портман е номинирана за наградата Златен глобус за най-добра поддържаща актриса за представянето си във филма „Някъде на запад“ (Anywhere But Here).

Докато се опитва да вземе бакалавърска степен по психология в университета Харвард, Натали Портман се появява във филмите от поредицата „Междузвездни войни“ (Star Wars), където нейна героиня е Падме Амидала. След като завършва Харвард през 2003 г., тя получава малка роля в отличения с награда Оскар филм „Студена планина“ (Cold Mountain). През 2004 г. Натали Портман има главна роля във филма „Гардън Стейт“ („Garden State“). През същата година е отличена с награда Златен глобус за поддържаща женска роля за участието си във филма „Отблизо“ (Closer). За същата роля тя е номинирана за награда Оскар за най-добра поддържаща женска роля.

Портман е вегетарианка от детството си и се изявява като застъпничка на правата на животните. Твърди публично, че не се храни с животински продукти и не носи кожени дрехи, като заявява, че „всичките ми обувки са от Target и Stella McCartney.“

През 2007 г. посещава Руанда с Джак Хана, за да заснеме документалния филм „Gorillas on the Brink“ (букв. Горили на ръба). По-късно на кръщелна церемония дава името Гукина на невръстна горила, което означава „играя“.

През 2007 г. пуска в ход своя собствена модна линия за вегански обувни изделия.

https://bg.wikipedia.org/