Най-красивият български курорт „Албена” вече е готов да приема туристи. Той обяви план за безопасна почивка. Ваканционното селище вече е достъпно за посетители. Курортът затвори веднага след обявяване на извънредното положение на 13 март. Преди то да изтече обаче, забраната за посещението му се вдигна.

Още с влизането на територията на „Албена“ превозните средства подлежат на дезинфекция. Контролът ще включва и измерване на температурата на всеки гост както на входа на самия комплекс, така и в отделните хотелски комплекси.

„По време на почивката също има възможност да се мери температурата на почиващите с дигитални термометри, които нямат досег до госта“, поясни зам.-директорът Експлоатация на „Албена“АД Христо Пенев, цитиран от Нова тв.

Основното, което се предвижда е достатъчно свободно място за всеки гост. „Хотелите ще бъдат запълнени до 65-70 %. По този начин ще дадем повече пространство и свобода на гостите“, поясни той.

Междувременно, ако някой от гостите покаже признаци на коронавирус, той може да бъде изолиран. „Имаме свободно помещение, където в случай, че има нещо такова, да може да се изолира гостът.  Но първото нещо, което трябва да направим, е да уведомим здравните органи . Имаме процедура, по която ще се реагира“, каза още Пенев.

По време на настаняването персоналът на хотелите ще следи да се спазва социална дистанция. Достатъчно разстояние ще бъде осигурено и в ресторантите.

„В бюфет масите ще има персонал, който ще обслужва гостите. Всички маси, всички столове ще се дезинфекцират постоянно, приборите ще бъдат индивидуално опаковани. По този начин всеки гост ще си вземе плика с приборите, които са му необходими“, съобщи Христо Пенев.

Всички помещения ще подлежат на постоянна дезинфекция. Това важи и за плажа, където също ще настъпят промени за първия летен сезон по време на пандемия от коронавирус.

„Между отделните чадъри имаме дистанция по 7 метра, за да има повече социална дистанция между хората, които почиват тук. Целта е нашите гости да се почувстват сигурни на плажа и да осигурим сигурна среда за служителите, които работят тук“, каза Ервин Линдбихлер, директор отдел „Спорт, забавление и анимация“.

Заради ограничението за струпване на хора и социалната дистанция част от атракционите няма да са същите. „Имаме тенис кортове, треньори, учители по аеробика. Има много видове спорт, които позволяват да се провеждат на открито в условията на епидемия“, каза Линдбихлер.

Обслужването на плажа също ще става с предпазни облекла и ръкавици. От тази седмица в „Албена“ поетапно ще отварят различни съоръжения и заведения.