НАД 80 ПРЕДПАЗНИ ШЛЕМА НАПРАВИ МОМИЧЕ ОТ ДОБРИЧ ЗА МБАЛ

0
638
Снежана Станчева от Добрич решава да подкрепи национална инициатива за борба срещу COVID-19 в България „#ЗаДоброто“.
24-годишното момиче е стажант-лекар в Медицинския университет във Варна. С нея се свързва д-р Антон Козаров, орален хирург и асистент в МУ-София, с призив да се включи в кампанията чрез изработване на защитни шлемове за българските медици. Подтикната от желанието да накара хората да се усмихнат въпреки извънредната ситуация, Снежана Станчева изработва над 80 броя шлема чрез 3Д принтер, които дарява на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Споделя, че за направата им получава  помощ от своето семейство. Така домът им се превръща в малка работилница за добро, за което е истински благодарна.
„Директорът на болницата в Добрич д-р Светозар Байчев и главната медицинска сестра М. Иванова бяха трогнати. Приеха с усмивка направените от мен шлемове. Надявам се наистина да сме успели да помогнем макар и малко в тази трудна ситуация“, казва Снежана Станчева.

Добричлийката е отличена със стипендия по успех от Българския лекарски съюз за 2020 година. Класираните кандидати в конкурса са 45 студенти, след четвърти курс, от цялата страна. В момента Снежана Станчева се обучава дистанционно заради извънредната ситуация.

„Дистанционно обучение към момента за стажант-лекарите се осъществява в ограничен обем, поради спецификата на заниманията ни. Те обикновено са практически насочени и е необходимо да сме в съответната клиника. Това не ме спира да използвам извънредното положение като възможност да усъвършенствам теоретичните си знания. Затрупала съм се с учебници, статии, сайтове, с които запълвам ежедневието си. Съществува също така онлайн платформа за студентите от МУ-Варна, която е достъпна и за нас. Преподавателите се справят отлично в онлайн семинарите и смятам, че за нас също е полезно да присъстваме“, посочва още тя.

В заключение Снежана Станчева отправя призив за отговорно поведение в извънредната ситуация. Тя е категорична, че всички трябва да са бдителни, но да не се поддават на паника заради COVID 19.

https://www.dobrichonline.com/